ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου

Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου

Κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, το μεσημέρι, στα «Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου» Θεσσαλονίκης, ο οινοποιός – αποσταγματοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, που απεβίωσε, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 78 ετών. Τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του οινοπαραγωγοί, άνθρωποι του επιχειρείν κ.ά.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Μπαμπατζίμ» υπήρξε εμβληματική μορφή της οινοποιΐας της Μακεδονίας και ο άνθρωπος που οδήγησε σε νέα εποχή την οικογενειακή επιχείρηση που παρέλαβε, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη.

Επιλέγοντας τις ορεινές πλαγιές του Βερτίσκου, εγκατέστησε το 1971 στην περιοχή Όσσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα, ενώ 13 χρόνια αργότερα εμφάνισε για πρώτη φορά ροζέ κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, το οποίο αναγνωρίζεται ως τοπικός οίνος. Ανήσυχος αποσταγματοποιός και εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του, η εταιρία «Μπαμπατζίμ» παρουσιάζει το 1988 το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το πρώτο εμφιαλωμένο τσίπουρο, ενώ το 2000 άνοιξε το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο.

Σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, της οποίας ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος υπήρξε «ιδρυτικό και ιδιαίτερα δραστήριο μέλος έχοντας διατελέσει πρώτος της πρόεδρος», χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως «εμβληματική προσωπικότητα που εργάστηκε αδιάκοπα, έως το τέλος του, για το επώνυμο ποιοτικό ελληνικό κρασί, το τσίπουρο και το ούζο».

«Στη θητεία του, για πρώτη φορά τότε στην Ελλάδα, ακούστηκαν επίσημα ο όρος και η έννοια των «Δρόμων του Κρασιού» και του «οινοτουρισμού», που ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά σε όλους μας» τονίζεται στην ίδια ανάρτηση.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)