Αντιδράσεις μετά τη χορήγηση νέας άδειας στον Δ. Κουφοντίνα

Αντιδράσεις μετά τη χορήγηση νέας άδειας στον Δ. Κουφοντίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοχρονιά στο σπίτι του θα κάνει ο αρχιεκτελεστής της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς σήμερα λαμβάνει την πέμπτη του άδεια. Ο καταδικασμένος 11 φορές σε ισόβια ξεκινάει σήμερα τετραήμερη άδεια, η οποία συνοδεύεται και από δύο ημέρες «οδοιπορικά», καθώς ο Δ. Κουφοντίνας κρατείται από τον περασμένο Αύγουστο στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Οπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα η χορήγηση άδειας σε έναν κρατούμενο που βαρύνεται με καταδίκη για πολλές δολοφονίες προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο, ιδιαιτέρως από τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και πρεσβείες χωρών που είχαν δικούς τους πολίτες μεταξύ των δολοφονημένων της 17Ν, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία.

Η απόφαση για τη χορήγηση της άδειας ελήφθη από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο αποφασίζει ανεξάρτητα από το αδίκημα και το ύψος της ποινής. Κριτήριο είναι το εάν ο κρατούμενος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και αφορούν τη συμπλήρωση των πραγματικών χρόνων έκτισης της ποινής και το «καθαρό» μητρώο από οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή εντός της φυλακής. Επιπλέον, οι αρμόδιοι σταθμίζουν το εάν ο κρατούμενος κάνει καλή χρήση της άδειάς του και επιστρέφει εγκαίρως στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στις αλλεπάλληλες άδειες στον Δ. Κουφοντίνα, επικριτικές και για τη νομοθεσία η οποία ισχύει μετά το 2015 και δεν εξαιρεί των ευεργετημάτων προς κρατουμένους, όπως οι άδειες, τους καταδικασμένους για τρομοκρατική δράση ή άλλους σκληρούς κακοποιούς και πολυϊσοβίτες. Ας σημειωθεί πως ο προηγούμενος νόμος (του 2014), ο οποίος προέβλεπε την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, στις οποίες οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δυνατότητα να λάβουν άδειες (και όπου θα κρατούνταν και οι καταδικασμένοι για τα εγκλήματα της 17Ν), καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουφοντίνας είναι ο μόνος από τους καταδικασθέντες για την τρομοκρατική δράση της 17Ν που κρατείται σε αγροτική φυλακή, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι πιο χαλαρές σε σχέση με τις κανονικές φυλακές, καθώς υπάρχουν γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Η μετακίνησή του σε αγροτική φυλακή από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή