Το μεγάλο πρόβλημα της θέρμανσης: Καταναλωτές και Δήμοι προτιμούν το φυσικό αέριο

Το μεγάλο πρόβλημα της θέρμανσης: Καταναλωτές και Δήμοι προτιμούν το φυσικό αέριο

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τον Οκτώβρη, οπότε και ξεκινούν τα πρώτα κρύα, η συζήτηση που κυριαρχεί στις παρέες είναι η θέρμανση σε κάθε σπίτι. Ιδιαίτερα δε, στα χρόνια της κρίσης, που όλο και περισσότερες πολυκατοικίες αδυνατούν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Οικονομικοί λόγοι, κυρίως, έχουν κάνει τους πολίτες να αναζητούν άλλους τρόπους να ζεσταθούν το χειμώνα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, το οποίο παρότι έχει ένα αρχικό κόστος εγκατάστασης, είναι αρκετά πιο οικονομικό από το πετρέλαιο. Επιπλέον, κάθε νοικοκυριό, μπορεί να συνδεθεί ακόμη και μεμονωμένα στο δίκτυο. Αν δηλαδή μια πολυκατοικία δεν μπορεί να συμφωνήσει, κάθε νοικοκυριό μπορεί να προχωρήσει κατά μόνας.

Από την άλλη πλευρά, η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά εγκειται στο ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα οι εγκαταστάσεις για το φυσικό αέριο. Ακόμα και σε μεγάλους δήμους της Αθήνας, η επέκταση του δικτύου δεν είναι η αναμενόμενη. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο δήμος Παλλήνης, όπου το δίκτυο καλύπτει τόσο την περιοχή του Γέρακα όσο και της Παλλήνης.

Μεγάλο το πρόβλημα της θέρμανσης λόγω της τιμής του πετρελαίου

«Πριν από τρία χρόνια, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βάλουμε πετρέλαιο. Από τότε, καμία χρονιά δεν βάλαμε πετρέλαιο. Επρεπε λοιπόν έπρεπε να βρούμε τρόπους για να ζεσταθούμε. Και πραγματικά είναι η χειρότερη αίσθηση να κρυώνεις στο ίδιο σου το σπίτι», λέει στο kathimerini.gr, η Ελένη και συνεχίζει:

«Είμαστε τυλιγμένοι με κουβέρτες, φοράμε πάντα ζακέτα και προσπαθούμε να ζεσταθούμε με μία μικρή σόμπα που την πηγαίνουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Από την γειτονιά μας δεν περνάει φυσικό αέριο. Είναι αρκετά δύσκολα, ιδίως τις ημέρες που έχει παγωνιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ελπίζουμε απλά να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία και να μην διαρκέσει πολύ ο χειμώνας».

Στον αντίποδα η Μαρία, η οποία εξηγεί στο kathimerini.gr, πόσο άλλαξε η ζωή της όταν μετακόμισε σε σπίτι από όπου περνά αγωγός φυσικού αερίου.

«Μπορώ να πω ότι επιτέλους ζεσταινόμαστε. Μπαίνουμε στο σπίτι και μόλις το ανοίγουμε έχουμε ζέστη και το πιο βασικό είναι ότι έχουμε συνέχεια ζεστό νερό. Όσο για το κόστος, σωθήκαμε. Σίγουρα η εγκατάσταση έχει ένα κόστος, όμως χρόνο με το χρόνο κάνουμε απόσβεση. Παλαιότερα μέναμε σε μία πολυκατοικία που έβαζε πετρέλαιο αλλά όχι συχνά, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πολλά χρήματα και να μην έχουμε ζέστη όλες τις ημέρες του μήνα. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μία κρύα ημέρα να επιστρέφεις στο σπίτι σου και να είναι ζεστό».

Ο Δήμος που κάνει τη διαφορά

Ο Δήμος Παλλήνης έχει κάνει κάτι αξιοζήλευτο. Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή και οι πολίτες έχουν ωφεληθεί αρκετά από αυτόν τον σχεδιασμό. Το Kathimerini.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο, Θανάση Ζούτσο ο οποίος εξήγησε πως έπεισε την εταιρεία να αναπτύξει το έργο ακόμα και σε όχι τόσο πυκνοκατοικημένους δρόμους του δήμου.

«Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Εταιρεία του Φυσικού Αερίου και έν μέρει από τον Δήμο που συμμετέχει με 35%», ανέφερε ο κ. Ζούτσος και συνέχισε:

«Εχουμε καταφέρει εδώ και χρόνια να είμαστε οικονομικά υγιείς. Οταν ενωθήκαν οι Δήμοι Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας, εγώ ως Δήμαρχος Γέρακα κληρονόμησα ένα έλλειμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Παλλήνη, ενώ ο Γέρακας ήταν κερδοφόρος. Τελικά, καλύψαμε τα ελλείμματα και είμαστε πάλι πλεονασματικοί. Ετσι έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε οικονομικά- και πάντα με ορθολογισμό-  σε έργα πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα των κατοίκων. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητες και αναλόγως επενδύουμε όπου είναι απαραίτητο. Φυσικά, πάντα διερευνούμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν για άντληση πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα ή από προγράμματα της Περιφέρειας. Τώρα στην πόλη μας γίνονται έργα  για να εγκατασταθούν οι αγωγοί του φυσικού αερίου. Η χρήση του θα βοηθήσει οικονομικά πολλά νοικοκυριά. Μετά θα ακολουθήσουν έργα που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης μας. Πάντα προηγούνται τα έργα υποδομής και έπονται τα έργα που ομορφαίνουν την εικόνα». 

«Πως πείσαμε την εταιρεία να επεκτείνει το δίκτυο στον Δήμο μας»

«Ηταν δύσκολο, γιατί έπρεπε να τους αποδείξαμε ότι δεν είναι αντι-παραγωγική η επένδυση εδώ. Τι κάναμε; Μαζέψαμε υπογραφές από τους δημότες μας- περίπου 1.400 τον αριθμό – και μετά είπαμε στην εταιρεία πως αυτοί οι άνθρωποι -αν γίνει το δίκτυο- είναι έτοιμοι να συνδεθούν άμεσα με το φυσικό αέριο. Ετσι, η συζήτηση με την εταιρεία άρχισε να γίνεται σε πιο ρεαλιστική βάση. Αργότερα, όταν πήγε η κουβέντα σε περιοχές του Δήμου  με χαμηλή δόμηση, που πιθανώς να μην συμφέρει η επένδυση, χρειάστηκε μια διαφορετική προσέγγιση. Ειδικότερα, ανέλαβε ο Δήμος ένα μέρος του κόστους. Επιπλεον αναλάβαμε να καλύψουμε μόνοι μας το κόστος για τη σύνδεση των ενεργοβόρων κτηρίων, όπως το Δημαρχείο, τα Πολιτιστικά και τα Αθλητικά Κέντρα, το σύγχρονο κολυμβητήριο, τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Στην αρχή, όπως μας λέει ο δήμαρχος, πήρε το «πράσινο φως» ώστε να εγκριθούν 3 χιλιόμετρα στην Παλλήνη και 7 χιλιόμετρα στον Γέρακα. Ομως, η ζήτηση από τους πολίτες ήταν τέτοια που τελικώς το  δίκτυο έφτασε στα 12 χιλιόμετρα στην Παλλήνη και στο Γέρακα θα φτάσει τα 15 χλμ.

«Ολοι οι κάτοικοι θα ωφεληθούν. Σύντομα όλη η πόλη θα αποκτήσει δίκτυο φυσικού αερίου, γεγονός που εξέπληξε και την εταιρεία» υπογραμμίζει ο κ. Ζούτσος.

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

«Θα κάνουμε απόσβεση της επένδυσης των 300 χιλιάδων ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια από τη μείωση στη δαπάνη που θα έχουμε σε όλα τα Δημοτικά κτήρια. Είχαμε κάνει μελέτη για την κατανάλωση θερμίδων των κτιρίων μας και διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ μεγάλη. Αξιολογήσαμε ότι σύντομα θα έχουμε κέρδος αν μπούμε στο φυσικό αέριο. Άρα στο τέλος Δήμος -και κατ ουσία ο κάτοικος- θα κερδίσουν χρήματα και θα μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα έργα. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου σε σύγκριση με το πετρέλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή