Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για τον Παντελή Μπουκάλα

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για τον Παντελή Μπουκάλα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατικά Βραβεία

Με το βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής τιμήθηκε ο Παντελής Μπουκάλας (φωτ.) για το έργο του «Οταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η “Aγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (εκδ. Αγρα) στα Κρατικά Βραβεία για τη λογοτεχνική παραγωγή του 2017.

Το μεγάλο βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Διονύση Καψάλη, στον Μιχάλη Μοδινό το βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Εκουατόρια» (εκδ. Καστανιώτης), στη Μαρία Κουγιουμτζή το βραβείο Διηγήματος για το έργο της «Ολα μπορούν να συμβούν με ένα άγγιγμα» (εκδ. Καστανιώτης). Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στον Σταμάτη Πολενάκη για το έργο του «Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες» (εκδ. Μικρή Αρκτος) και στη Χλόη Κουτσούμπελη για τη συλλογή «Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης» (εκδ. Γαβριηλίδης).

Faros Books

Δυναμική είσοδο στη βρετανική αγορά παιδικών βιβλίων κάνουν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος με το άνοιγμα των εκδόσεων Faros Books τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στόχο την κυκλοφορία 10 τίτλων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Η αρχή θα γίνει με δύο οικεία για το βρετανικό κοινό βιβλία, το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και το «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν σε διασκευή του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση της Ιριδος Σαμαρτζή. Θα ακολουθήσουν βιβλία με θέματα της ελληνικής μυθολογίας αλλά και η «Οδύσσεια» του Ομήρου από τον Φίλιππο Μανδηλαρά και την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια.

Βιβλιοπωλεία

Παρά τις κατά καιρούς δυσμενείς προβλέψεις για την αγορά του βιβλίου και των βιβλιοπωλείων, τα μικρά, ανεξάρτητα, βιβλιοπωλεία αυξάνονται στην Αγγλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Ενωσης Βιβλιοπωλών τα μέλη της αυξήθηκαν κατά 15 νέα καταστήματα μέσα στο 2018 και συνολικά αριθμούν περί τα 883. Φυσικά αυτοί οι αριθμοί απέχουν αρκετά από τα περίπου 1890 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία του 1995, επισημαίνεται στην ιστοσελίδα «The Bookseller», αλλά δείχνει μια ανάκαμψη της αγοράς και ίσως ένα «ρεύμα» που χρειάζεται προσοχή για να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί. Ενα από τα χαρακτηριστικά των νέων βιβλιοπωλείων είναι ότι μένουν ανοιχτά πέραν του εμπορικού ωραρίου τους και λειτουργούν ως καφέ-μπαρ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να κάνει αγορές και να απολαύσει ένα ποτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή