Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες

Σε καλό κλίμα συνεχίζονται οι σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη συναπτή ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που καταβάλλουν προσπάθειες να διευθετήσουν τις μεταξύ τους εμπορικές διενέξεις.

Μιλώντας στο Reuters ο Στίβεν Γούνμπεργκ, γενικός γραμματέας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τόνισε πως οι διμερείς συνομιλίες οδεύουν καλώς και θα συνεχισθούν σήμερα. Η παράταση των επαφών εκλαμβάνεται ως ένδειξη πως οι συνομιλίες οδεύουν καλώς, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί τρίτη ημέρα για τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο επικεφαλής της κρατικής εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, που, ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ύστερα από σκληρή εργασία δύο ημερών οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει και συνεχίζονται». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν πάρει στα σοβαρά αυτόν τον γύρο επαφών και να είναι αποφασισμένες να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Εχουν προηγηθεί τη Δευτέρα οι εκτιμήσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία «που θα είναι αποδεκτή τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, πως θα είναι πολύ πιο εύκολη η σύναψη συμφωνίας για τα άμεσα θέματα αμιγώς εμπορικού περιεχομένου, όπως τα επίπεδα των δασμών, οι εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αλλά πολύ πιο δύσκολη οποιαδήποτε προσέγγιση των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί το Πεκίνο προχώρησε σε νέα κίνηση ικανοποίησης πάγιων αιτημάτων της Ουάσιγκτον. Ενέκρινε τις εισαγωγές πέντε γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων. Η κίνησή της χαιρετίστηκε από κλάδους της γεωργικής βιομηχανίας των ΗΠΑ ως «χειρονομία καλής θέλησης», καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων και να περιορίσει τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Σημειωτέον ότι η έγκριση αυτών των γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων υπήρξε αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ από το 2017. Ο αγροτικός κόσμος των ΗΠΑ αλλά και πολυεθνικές εταιρείες σπόρων διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι το Πεκίνο δεν προχωρά στην έγκριση εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή