Εκθεση – κόλαφος της Oxfam για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια

Εκθεση – κόλαφος της Oxfam για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονα επικριτική για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Μόρια είναι σε έκθεσή της η βρετανική MKO Oxfam  

Η βρετανική ΜΚΟ περιγράφει τις ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση στον επιχορηγούμενο από την ΕΕ καταυλισμός της Μόριας, όπου χθες, όπως σημειώνει ο Guardian, 24χρονος από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν κάτω από το μηδέν, ενώ σημειώνει ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν πάνες καθώς φοβούνται τα βράδια να βγαίνουν από τις σκηνές για να πάνε στην τουαλέτα.

Η έκθεση της Oxfam τιτλοφορείται «Ευάλωτοι και εγκαταλελειμμένοι» και υπογραμμίζει την αποτυχία των αρχών στη διαχείριση των συνθηκών στον καταυλισμό της Μόριας.

Η Oxfam καταγράφει επίσης ότι ύστερα από την παραίτηση, τον Νοέμβριο, του γιατρού  που ήταν επιφορτισμένος με την αποτίμηση της ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο, οι εξετάσεις αυτές έκανα  ένα τουλάχιστο ένα μήνα να διεξαχθούν, σε έναν καταυλισμό που την περασμένη χρονιά φιλοξενούσε αριθμό προσφύγων ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερο των δυνατοτήτων της.

Και προειδοποιεί ότι «ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που επιβίωσαν από βασανισμούς και σεξουαλική βία, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές ενώ ασυνόδευτα παιδιά, λανθασμένα καταγεγραμμένα ως ενήλικες, τίθενται υπό κράτηση».

«Για πολλούς ανθρώπους στη Μόρια, το να καίνε πλαστικές σακούλες και πλαστικά μπουκάλια, είναι ο μόνος τρόπος να κρατηθούν ζεστοί», σημειώνεται στην έκθεση.

Ένας 28χρονος αιτών άσυλο από το Καμερούν κρατήθηκε για τρεις μήνες με βάση την εθνικότητά του, παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν έφτασε στη Λέσβο, «με ρώτησαν μόνο εάν είχα κάνει καμία εγχείρηση πρόσφατα και είπα όχι. Αυτός ήταν ο μόνος ιατρικός «έλεγχος» τον οποίο έκαναν πριν να με βάλουν στη φυλακή της Μόριας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και μόνο ένας ψυχολόγος διαθέσιμος, ο οποίος δεν έχει αρκετό χρόνο να ασχοληθεί μαζί σου». Σήμερα ζει σε σκηνή στη Μόρια και περιμένει να μεταφερθεί σε περισσότερο κατάλληλες συνθήκες διαμονής που να ταιριάζουν στις ανάγκες του, περιγράφει η έκθεση.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι γυναίκες, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό με καισαρική τομή, έπρεπε να φύγουν από το νοσοκομείο για να ζήσουν σε μια σκηνή. Επιπλέον, περιγράφει ότι επιζώντες σεξουαλικής βίας που ζουν σε έναν καταυλισμό όπου ξεσπούν τακτικά διαμάχες και όπου τα δύο τρίτα όσων διαμένουν εκεί, λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

Μια 36χρονη από το Καμερούν ανέφερε ότι «διαμάχες μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να σου έρθει μια πέτρα στο κεφάλι ακόμα και αν απλά πηγαίνεις στην τουαλέτα ή στη σκηνή σου». Η ίδια κατήγγειλε ότι «ζω σε μια περιφραγμένη περιοχή για γυναίκες μόνες τους, ωστόσο μετά τις 11 το βράδυ η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορεί να μπει οποιοσδήποτε γιατί δεν υπάρχει φρουρός τη νύχτα».

Η Oxfam καταγγέλλει, τέλος, μια «ιδιαίτερα ανησυχητική τάση των αρχών να κρατούν έφηβους και επιζώντες βασανιστηρίων εξαιτίας της αδυναμίας αναγνώρισής τους ως ευάλωτους».

Η ΜΚΟ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες της ΕΕ να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ψυχολόγων, και να διορθώσουν το σύστημα ελέγχου στα ελληνικά νησιά. Επίσης, ζητάει περισσότεροι αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε τακτική βάση, κυρίως οι ευάλωτοι. Επιπλέον, ζητάει από τις χώρες της ΕΕ να μοιραστούν την ευθύνη με την Ελλάδα για πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή