ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παύει η ποινική διώξη κατά Φουρλή για την κατάρρευση

Κλείνει οριστικά για τη Δικαιοσύνη το κεφάλαιο της απόδοσης ευθυνών για την κατάρρευση του εργοστασίου «Φουρλής» στον καταστροφικό σεισμό του 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους 6 εργαζόμενοι. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παύει οριστικά η ποινική διώξη εις βάρος του ιδιοκτήτη κ. Αν. Φουρλή, του πολιτικού μηχανικού κ. Αρ. Θωμόπουλου και του αρχιτέκτονα κ. Ι. Σταμπολόπουλου, λόγω παραγραφής των αδικημάτων που τους βάραιναν σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ομως και οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν διάθεση δίωξης των ανθρώπων που φέρονται ως υπεύθυνοι για το θάνατο των οικείων τους, αφού όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στις 30 Δεκεμβρίου 1999 παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα της πολιτικής αγωγής στο στάδιο των ανακρίσεων. Μετά την παραίτησή τους, η δικογραφία η οποία αφορά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στον καταστροφικό σεισμό, θα κλείσει από τον πρώτο βαθμό της προδικασίας, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων έχουν αποποιηθεί των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγραφής, οι δικαστές αποφαίνονται ότι «οι κατηγορούμενοι φέρεται να έχουν τελέσει τα αδικήματα που τους αποδίδονται», αλλά καταλήγουν στην άποψη ότι «ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει να μετρά από το 1970, οπότε κτίστηκε το εργοστάσιο, και εφόσον έχει παρέλθει από τότε η εικοσαετία, η πράξη τους έχει υποπέσει σε παραγραφή».

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογος (hp://wtc.ny.com) με τα ονόματα 73 Ελληνοαμερικανών που τη στιγμή του τρομοκρατικού πλήγματος βρίσκονταν στους «διδύμους πύργους» και κατάφεραν να επιβιώσουν: