Πρόστιμα ΕΟΦ για Λιπομπάν – Λιπιντίλ

Πρόστιμα ΕΟΦ για Λιπομπάν – Λιπιντίλ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή χρηματικών προστίμων ύψους 5 έως 2 εκατομμυρίων δραχμών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες Μπάγερ και Φουρνιέ καθώς και σε δύο γιατρούς, θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Στην απόφαση αυτή προέβη το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΦ, εξαιτίας της μη έγκαιρης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού για τους θανάτους δύο ηλικιωμένων ατόμων από τις ανεπιθύμητες ενέργιες των υπολοπιδαιμικών φαρμάκων Λιπομπάν και Λιπιντίλ. Οπως τονίζει ο ΕΟΦ σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Οργανισμού κατά τη συνεδρίασή του της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε υπόψη του τις έγγραφες απόψεις των φαρμακευτικών εταιρειών και των θεραπόντων γιατρών αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας την επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου προστίμου στην Μπάγερ – παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Λιπομπάν- και σε κάθε έναν από τους θεράποντες γιατρούς και πρόστιμο δύο εκατομμυρίων δραχμών στη Φουρνιέ – παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Λιπιντίλ. Σύμφωνα με σχετικό νόμο, το ανώτατο πρόστιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι τα πέντε εκατομμύρια δραχμές και για τους γιατρούς τα 2,5 εκατ.δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στην πρώτη περίπτωση θανατηφόρου κρούσματος ραβδομυόλυσης από τη χρήση του «Λιπομπάν» το οποίο αποσύρθηκε πρόσφατα από τη φαρμακευτική εταιρεία «Μπάγερ», οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού ενημερώθηκαν επ’ αυτού με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών. Ειδικότερα, ο ασθενής πέθανε στις 5 Ιουνίου, η Μπάγερ ενημερώθηκε από τον γιατρό στις 13 Ιουλίου και εν συνεχεία ο ΕΟΦ ενημερώθηκε από τη Μπάγερ στις 13 Αυγούστου. Μεγάλη καθυστέρηση ώς προς την ενημέρωση του ΕΟΦ από τον θεράποντα ιατρό παρατηρήθηκε και στη δεύτερη περίπτωση θανατηφόρου κρούσματος, αυτή τη φορά από τη χρήση του «Λιπιντίλ» της εταιρείας Φουρνιέ. Σημειώνεται ότι οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν στον ΕΟΦ όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που χορηγούν στους ασθενείς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή