Μουσείο για τον Ζορμπά ετοιμάζει ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

Μουσείο για τον Ζορμπά ετοιμάζει ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στη δημιουργία  Μουσείου Γιώργου (Αλέξη)  Ζορμπά είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, μετά από πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φιλών του Νίκου Καζαντζάκη», ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γεώργιος Ζουμπάς.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προς το παρόν, έχει γίνει προφορική συμφωνία με την Δ.Ε.Φ.Ν.Κ, «αλλά όλοι μας είμαστε ενθουσιασμένοι με την ιδέα δημιουργίας ενός μοναδικού μουσείου, αφιερωμένου στον πρότυπο του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξη Ζορμπά».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος προχώρησε στην κατάρτιση πρότασης, με σκοπό να επιδιώξει χρηματοδότηση.

«Ο Γιώργος Ζορμπάς έμεινε στο ορεινό τίμημα της περιοχής μας, στο χωριό  Παλαιοχώρι, όπου σώζεται ακόμα το ερειπωμένο σπιτάκι του… Εμείς, όμως, προτείνουμε το Μουσείο να στεγαστεί στο δημοτικό κτήριο που υπάρχει στο χωριό» είπε ο δήμαρχος.

Η εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ και επί πολλά χρόνια πρόεδρος  του Ελληνικού τμήματος, ιστορικός Γιούλη Ιεραπετριτάκη, μιλώντας στον Πρακτορείο 104,9 FM, επισήμανε ότι «o τόπος του πραγματικού Ζορμπά  ήταν η Χαλκιδική,  στην Κρήτη δεν είχε πάει ποτέ. Ο Νίκος Καζαντζάκης τον Γεώργιο Ζορμπά τον γνώρισε το 1914 στο Άγιο Όρος κι από τότε αναπτύχθηκε μια πραγματική φιλία, που δεν έσβησε ποτέ μέσα στα επόμενα χρόνια και σ’ αυτό αναφέρθηκε  στο βιβλίο του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ, Γιώργος Στασινάκης, με τίτλο: "Καζαντζάκης – Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία"».

Με τη δημιουργία του μουσείου πολλοί αναγνώστες και τουρίστες ανά τον κόσμο θα επισκεφτούν την ορεινή Χαλκιδική, τιμώντας το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και τον ήρωα του, που έγινε σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας, είπε η κ. Ιεραπετριτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή