Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Κόκκινος

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Κόκκινος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Κόκκινος, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της μεταπολίτευσης, καθώς πρωταγωνίστησε σε μία από τις πλέον ταραγμένες πολιτικές περιόδους, καθώς προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο Βασίλειος Κόκκινος, από τις εμβληματικές προσωπικότητες του δικαστικού σώματος, διετέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου για έξι χρόνια (1990-1996), ενώ κατά τη μακρά δικαστική του διαδρομή διέθετε φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς.

Επελέγη ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία ώς το τέλος της ζωής του και δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργούς του στην υπόθεση Κοσκωτά – Τραπέζης Κρήτης, σε μια δίκη που έχει μείνει στην ιστορία. Ως πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μειοψήφησε στην απόφαση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ψήφισε υπέρ της καταδίκης του, ενώ η τελική απόφαση διαμορφώθηκε με διαφορά μιας μόνο ψήφου και κατέληξε σε αθώωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου και τάχθηκε υπέρ της καταδίκης Παπανδρέου, ο Βασίλειος Κόκκινος παρέμεινε στην προεδρία του Αρείου Πάγου και συνεργάστηκε ομαλά με την κυβέρνηση Παπανδρέου επί τριετία ώς το 1996 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Βασίλειος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αταλάντη Βοιωτίας το 1929, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1956. Ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας και έφθασε στον Αρειο Πάγο κατ’ απόλυτη εκλογή, δηλαδή χωρίς να περάσει από πρόεδρος εφετών. Η θητεία του στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει αφήσει σαφές αποτύπωμα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή