«Εισβολή» πατινιών στην Αθήνα

«Εισβολή» πατινιών στην Αθήνα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φαντασίωση χιλιάδων Αθηναίων να μηδενίσουν τις αποστάσεις, να εξοικονομήσουν χρόνο στις μετακινήσεις τους, αλλά και να νιώσουν για λίγο πάλι παιδιά, έρχονται να ικανοποιήσουν περισσότερα από 100 πατίνια στο κλεινόν άστυ. Πριν από έναν χρόνο μια τέτοια είδηση θα χαρακτηριζόταν… fake news, ωστόσο τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά πατίνια της εταιρείας Lime κυκλοφορούν ανενόχλητα στους δρόμους της πόλης εδώ και τρεις εβδομάδες. Το φαινόμενο, πάντως, δεν αποτελεί αθηναϊκή «πρωτιά». Το ντεμπούτο έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ τα πατίνια έχουν ήδη συμπληρώσει πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα σε συνολικά 140 πόλεις σε όλο τον κόσμο – όχι πάντοτε αναίμακτα. Ηδη το 2018 σημειώθηκαν αρκετά ατυχήματα και δυστυχήματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Εξ ου και η Γαλλία απαγόρευσε εσχάτως τη χρήση τους για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, στην Αθήνα διανύουμε τον μήνα του μέλιτος. Και όχι άδικα, αφού ο εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι φιλικός προς το περιβάλλον, οικονομικός και εύχρηστος. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια διαδρομή με πατίνι είναι να έχετε κατεβάσει στο κινητό τη σχετική εφαρμογή, μέσω της οποίας θα ενημερωθείτε για το πλησιέστερο σημείο, όπου ένα πατίνι σάς περιμένει. Απαξ και προχωρήσετε στη σχετική πίστωση και είστε ενήλικος, μπορείτε να απολαύσετε τη διαδρομή σας πλάι σε αγανακτισμένους οδηγούς «κολλημένους» στην κίνηση.

Σε αντίθεση με το ποδήλατο και σύμφωνα με όσους έχουν ήδη αξιοποιήσει τα πράσινα έξυπνα οχήματα, αυτά δεν απαιτούν τόσο κόπο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεστε «ατσαλάκωτοι» στα επαγγελματικά σας ραντεβού. Οταν έχετε φθάσει στον προορισμό σας, αφήνετε το πατίνι, που «κλειδώνει» αυτόματα, κάπου, απ’ όπου θα το παραλάβει ο επόμενος αναβάτης. Το βράδυ το προσωπικό της εταιρείας τα συλλέγει και τα… φορτίζει, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμα για μία ακόμα ημέρα «μάχης» στους δρόμους της Αθήνας.

Το εγχείρημα υποδέχθηκε, όπως επιτάσσουν οι κανόνες ευγενείας, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, που μάλιστα είχε την ευκαιρία να κάνει πατίνι επί της πλατείας Κοτζιά. Η χαρά του από την πρωτόγνωρη εμπειρία καταγράφηκε φωτογραφικά. «Εικάζω ότι οι νεότεροι, που έχουν κάνει ως παιδιά χρήση πατινιών, θα το απολαύσουν έτι περαιτέρω», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος, χωρίς ωστόσο να κρύβει τον προβληματισμό του. «Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαφέρουν», εξηγεί, «εμείς στην Αθήνα έχουμε πολλές ανηφόρες, κατηφόρες και πολλούς απρόσεκτους οδηγούς». Το εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη χαρά στους φίλους του πατινιού να διασχίσουν την πόλη από τη μία πλευρά ώς την άλλη. Στην Αθήνα είναι συγκεκριμένα τα πεδία που ενδείκνυνται για πατίνι, όπως οι πεζόδρομοι στην Αρεοπαγίτου και στην Αποστόλου Παύλου ή το ΚΠΙΣΝ. Επισημαίνεται ότι δεν έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε απλώς ενημέρωση σχετικά με τα σημεία εναπόθεσης των πατινιών.

Κόστος χρήσης

Οσους δεν τους φοβίζουν οι ανηφοριές ή η οργή εποχούμενων και οδηγών φαίνεται να τους πτοεί η χρέωση της χρήσης του πατινιού, που δεν το καθιστά επί της ουσίας οικονομικό. Το ποδήλατο «ξεκλειδώνει» με 1 ευρώ και εν συνεχεία ο χρήστης πληρώνει 0,15 ευρώ ανά λεπτό, τη στιγμή που με 1,40 ευρώ (ή 0,60) μπορεί να μετακινηθεί με τα ΜΜΜ για 90 λεπτά. Μπορεί οι τιμές να συμπιεστούν με μια ενδεχόμενη αύξηση των παρόχων, διαφορετικά το πατίνι μοιάζει να προορίζεται για τουρίστες ή για όσους διακατέχονται από τη δική τους ανεμελιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή