Εδώ χτυπά η καρδιά της Αττικής

Εδώ χτυπά η καρδιά της Αττικής

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολυσυλλεκτικό» αναδεικνύεται το προφίλ των επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το σύνολό τους αξιολογεί μόνο θετικά την εμπειρία της επίσκεψης, σύμφωνα με τη διπλή έρευνα κοινού που διενήργησε η εταιρεία QED στο Κέντρο Πολιτισμού και παρουσιάζει η «Κ».

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ένας στους δύο κατοίκους της Αττικής έχει επισκεφθεί το Κέντρο, ενώ οι επισκέπτες είναι εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι μένουν στα νότια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας, εκπροσωπούν όλα τα μορφωτικά επίπεδα και κυρίως το μέσο και ανώτερο και πηγαίνουν κατά κύριο λόγο με παρέα ή με την οικογένειά τους, επαναλαμβάνοντας την επίσκεψή τους αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια του χρόνου.

Πιο δημοφιλές καταγράφεται το ΚΠΙΣΝ στους νέους μεταξύ 18-29 ετών και στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών, όπου συνήθως ανήκουν και οι οικογένειες οι οποίες επιλέγουν κυρίως τις δραστηριότητες και τις παιδικές χαρές. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται για να κάνουν βόλτα στο πάρκο με φαγητό ή καφέ και παρακολουθούν κυρίως συναυλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και έπειτα παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το σύνολο των επισκεπτών αξιολογεί θετικά το ΚΠΙΣΝ (99%), όπως και τις υπηρεσίες καθαριότητας (99%) και την εξυπηρέτηση του προσωπικού (90%), ενώ το 87% εκτιμά ότι η ασφάλεια είναι «τόση όση χρειάζεται».

«Το κοινό επιβραβεύει τη δημιουργία ενός μοναδικού έργου πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Οι κάτοικοι της Αττικής, ιδιαίτερα, έρχονται και ξανάρχονται στο ΚΠΙΣΝ, επιδοκιμάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του έργου. Οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο διοικητικό του συμβούλιο και στα στελέχη του, και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του Ανδρέα Δρακόπουλο για την πολλαπλή, έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση που παρέχει στο ΚΠΙΣΝ. Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στο εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών για τον υποδειγματικό πραγματικά τρόπο με τον οποίο ασκεί τον εποπτικό του ρόλο και τη βοήθεια που προσφέρει στο ΚΠΙΣΝ», μας λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Νίκος Μανωλόπουλος.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Αττικής-1

Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι η έρευνα είναι διπλή και διενεργήθηκε το διάστημα Δεκεμβρίου 2018-Ιανουαρίου 2019 σε ενήλικους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ και τηλεφωνικά στην Περιφέρεια της Αττικής. Η χριστουγεννιάτικη περίοδος και οι συνακόλουθες εκδηλώσεις είναι αναμενόμενο να επηρεάζουν τους λόγους επίσκεψης του κοινού και γι’ αυτό το Κέντρο θα προχωρήσει σε επαναληπτικές έρευνες μέσα στη χρονιά για την επαλήθευση των σχετικών στοιχείων.

Από την τηλεφωνική έρευνα προκύπτει ότι το σύνολο των ερωτηθέντων γνωρίζει την ύπαρξη του Κέντρου και η άποψή τους είναι θετική ανεξαρτήτως εάν το έχουν επισκεφθεί ή όχι. Οι περισσότεροι πιστεύουν επίσης ότι αναβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης, ότι είναι ένας πράσινος, ανοιχτός και προσβάσιμος χώρος με πολλές δραστηριότητες και δωρεάν εκδηλώσεις. Οσοι δεν το έχουν επισκεφθεί (51%) είναι λόγω «έλλειψης χρόνου» (43%), ενώ η απόσταση ήταν αποτρεπτική για το 16% των ερωτηθέντων, καθιστώντας αναγκαίο τον επανασχεδιασμό της πρόσβασης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι συχνοί επισκέπτες (πάνω από 2 φορές) είναι κυρίως οικογένειες και άτομα μεταξύ 18-44 ετών από τα νότια προάστια με ανώτερη μόρφωση, ενώ όσοι μάλλον δεν θα επισκεφθούν ποτέ το Κέντρο είναι άνω των 60 ετών, ζουν μόνοι τους και έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Για τους περισσότερους αυτό που χαρακτηρίζει το ΚΠΙΣΝ είναι το ίδιο το πάρκο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και ακολουθούν η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κανάλι, η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Φάρος και τελευταίες έρχονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους. Στους «λόγους επίσκεψης» είναι φανερή η υπεροχή των δωρεάν συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως και η βόλτα στο πάρκο.

Αξίζει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της έρευνας η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία, ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν μπορεί σαφώς να συγκριθεί με εκδηλώσεις που προσφέρονται δωρεάν. Στελέχη του Κέντρου επισημαίνουν ότι διερευνούν τη δυναμικότητα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και θα κινηθούν επίσης σε έναν άξονα ανοιχτών εκδηλώσεων και δράσεων «χωρίς ραντεβού», όπως λένε, φέρνοντας ως παράδειγμα την έκθεση με τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Αττικής-2

5,3 εκατομμύρια ήταν οι επισκέψεις στο ΚΠΙΣΝ το 2018. Βασικοί λόγοι, οι δωρεάν συναυλίες και εκδηλώσεις, όπως και η βόλτα στο πάρκο.

Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες άνω των 60 ετών και μάλιστα το Κέντρο περιμένει δύο μελέτες από ξένους συμβούλους που θα προτείνουν προγράμματα και δράσεις σε αντιστοιχία με μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού. Για αρκετούς, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς διαχειρίζεται το ΚΠΙΣΝ, καθώς το 39% των ερωτηθέντων νομίζει ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του και όχι η πολιτεία.

Πάντως, το ΙΣΝ στηρίζει το Κέντρο, για τα πέντε πρώτα χρόνια, με δωρεές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του και τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων που αποδεικνύεται και το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο του.

H προσέλευση

Ικανοποίηση και χαμόγελα έφερε στα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος η καταμέτρηση της επισκεψιμότητας του 2018 που ανήλθε στο εντυπωσιακό νούμερο-ρεκόρ των 5,3 εκατ. επισκέψεων, σημειώνοντας αύξηση 76% σε σχέση με το 2017.

Οπως παρατηρούν στελέχη του Κέντρου, η αύξηση παρατηρήθηκε και σε κάθε μήνα του έτους χωριστά σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017 και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 400%.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Αττικής-3

Η εντυπωσιακή επισκεψιμότητα καταγράφηκε μόλις στα δύο χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, ενώ τα πρώτα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν καταρτιστεί υπολόγιζαν επισκέψεις της τάξεως των 700.000 ατόμων ανά έτος. Αυτή η αύξηση συνοδεύεται από αυξημένες ευθύνες και ανάγκες που προκύπτουν, όπως σημειώνουν στελέχη του ΚΠΙΣΝ, από την τακτικότερη συντήρηση των ανελκυστήρων μέχρι τον επανασχεδιασμό των σημείων εστίασης ή την αύξηση του προσωπικού για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τη μεγάλη και μαζική προσέλευση σε περιόδους αιχμής (γιορτές και αργίες) δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βανδαλισμών, παραβατικότητας ή εντάσεων και αυτό τονίζεται πως οφείλεται τόσο στην ευδιάκριτη παρουσία του προσωπικού φύλαξης αλλά και στο πνεύμα σεβασμού ενός καθαρού δημόσιου χώρου υψηλής αισθητικής που τιμά με τις υπηρεσίες του τον επισκέπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή