ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Στη δημοσιότητα εικόνες από τον θάλαμο του ΚΑΤ όπου ασθενής κάηκε ζωντανός

poedin-sti-dimosiotita-eikones-apo-ton-thalamo-toy-kat-opoy-asthenis-kaike-zontanos-2303209

Εικόνες από τον θάλαμο του νοσοκομείου ΚΑΤ, όπου το περασμένο Σάββατο προκλήθηκε πυρκαγιά και απανθρακώθηκε ο ασθενής που νοσηλευόταν σε αυτόν, έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας όχι μόνο στο ΚΑΤ αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «Ο ασθενής νοσηλευόταν ένα εικοσαήμερο και είχε υποβληθεί πριν από μία εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, καθ’ ότι έφερε πολλαπλά τραύματα από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Ήταν τοξικομανής και εμφάνιζε έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιοριζόταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους για να μην βγάζει τον ορό του, που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα». 

«Το νοσοκομείο ΚΑΤ δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας καθ ότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό) και όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο, αλλά στους πυροσβεστήρες έχει να γίνει αναγόμωση και συντήρηση από το 2016 ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το Νοσοκομείο ΚΑΤ, στο οποίο το Σάββατο το πρωί στο τμήμα Λοιμώξεων στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου σε θάλαμο προκλήθηκε πυρκαγιά και απανθρακώθηκε ο ασθενής που νοσηλευόταν.

poedin-sti-dimosiotita-eikones-apo-ton-thalamo-toy-kat-opoy-asthenis-kaike-zontanos0

Ο ασθενής νοσηλευόταν ένα εικοσαήμερο και είχε υποβληθεί πριν από μία εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, καθ’ ότι έφερε πολλαπλά τραύματα από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Ήταν τοξικομανής και εμφάνιζε έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιοριζόταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους για να μην βγάζει τον ορό του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα.

Περίεργα είναι τα αίτια της πυρκαγιάς τα οποία διερευνώνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία καθ’ ότι λίγα λεπτά πριν στο θάλαμό του βρισκόταν η βοηθός θαλάμου και τον τάιζε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή της κάτι. Αρκετά εύφλεκτα αντικείμενα που βρισκόταν στο δωμάτιο του ήταν άθικτα.

poedin-sti-dimosiotita-eikones-apo-ton-thalamo-toy-kat-opoy-asthenis-kaike-zontanos2

Η φωτιά έσβησε με την έγκαιρη επέμβαση των νοσηλευτών και των γιατρών πριν έρθει η πυροσβεστική. Όπως επισημάναμε και στο διοικητή του νοσοκομείου υπήρχαν παραλήψεις στο νοσοκομείου που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ψυχίατρο εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχει οργανική θέση ψυχιάτρου θα μπορούσε όμως να προσλάβει έναν επικουρικό ψυχίατρο καθ’ ότι νοσηλεύει πολλά περιστατικά που έχουν ψυχική νόσο. Το περιστατικό αφού δεν διέθετε ψυχίατρο θα μπορούσε να μεταφερθεί και να παρακολουθείτε η μετεγχειρητική του πορεία σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει ψυχιατρική κάλυψη (πχ Σισμανόγλειο) ή θα μπορούσε να φυλάσσεται από προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου. Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν είναι 3 ή 4 στη βάρδια για όλο το νοσοκομείο; Το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας καθ ότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό) και όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο οι πυροσβεστήρες έχει να γίνει αναγόμωση και συντήρηση από το 2016 ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο.

Οι λιγοστοί νοσηλευτές και γιατροί οι οποίοι κατέσβησαν έγκαιρα την πυρκαγιά δεν μπορούν να εργάζονται με τέτοιες επισφαλείς συνθήκες».