100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η απόπειρα κατά Βενιζέλου

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η απόπειρα κατά Βενιζέλου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ 6ης Ιουνίου 1933. Είχαν περάσει δεκατρία χρόνια από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελ. Βενιζέλου στον σιδηροδρομικό σταθμό Λυών, στο Παρίσι. Τότε ο Κρητικός πολιτικός ήταν πρωθυπουργός, η δε απόπειρα είχε γίνει δύο ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, της συνθήκης που τροφοδότησε τη φιλολογία περί της «Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Τώρα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, καθώς ο φιλοβενιζελικός συνασπισμός είχε ηττηθεί στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933. Επιπλέον, είχαν προηγηθεί το αποτυχημένο κίνημα Πλαστήρα (6 Μαρτίου 1933) και, βεβαίως, η κήρυξη προσωρινού χρεοστασίου, στις 16 Απριλίου 1932 – όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Το γεγονός αυτό έκλεισε με δραματικό τρόπο την περίοδο 1828-1932, η οποία χαρακτηρίστηκε «χρυσή τετραετία» της διακυβέρνησης Βενιζέλου.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του, στις 21 Μαΐου 1932, ο Βενιζέλος είχε διατελέσει πρωθυπουργός δύο ακόμη εξαιρετικά βραχύβιων κυβερνήσεων, είχαν σχηματιστεί άλλες δύο βραχύβιες κυβερνήσεις υπό τον Αλ. Παπαναστασίου και τον Κ. Τσαλδάρη, ενώ στις 10 Μαρτίου 1933 είχε σχηματιστεί κυβέρνηση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης υπό τον Κ. Τσαλδάρη.

«Εκείνο το βράδυ της 6ης Ιουνίου», περιγράφει η Ελενα Βενιζέλου, «είχαμε δεχθεί να δειπνήσουμε στους φίλους μας τους Δέλτα, στην Κηφισιά, είκοσι χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ο σύζυγός μου αγαπούσε το ήρεμο σπίτι τους, όπου, ανάμεσα στα δέντρα, στην ησυχία, ξεκουραζόταν από την εξαντλητική εργασία, μακριά από την κίνηση και τον θόρυβο. Στις έντεκα αποχαιρετήσαμε τους οικοδεσπότες».

Λίγο αργότερα, κι ενώ η Packard στην οποία επέβαινε το ζεύγος Βενιζέλου βρισκόταν στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Παραδείσου, ένα αυτοκίνητο μπήκε ανάμεσα σε αυτήν και στη Ford στην οποία επέβαιναν οι άνδρες της ασφάλειάς του. Οι σκοποί του έγιναν αμέσως αντιληπτοί. Σε λίγο, συνεχίζει η Ελενα Βενιζέλου, «ένα χαλάζι από σφαίρες έμοιαζε να πέφτει από όλες τις πλευρές». Ακολούθησε καταδίωξη επί της Κηφισίας, η οποία διήρκεσε είκοσι λεπτά. Απολογισμός: Θανάσιμος τραυματισμός ενός άνδρα της προσωπικής ασφάλειας του Βενιζέλου κι ελαφρύς τραυματισμός μερικών άλλων – και της Ελενας, την οποία ο Βενιζέλος καθήλωσε στο βάθος του αυτοκινήτου, προστατεύοντάς την με το σώμα του.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η απόπειρα κατά Βενιζέλου-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή