Αντιδράσεις στη Σάμο για τα προσφυγόπουλα

Αντιδράσεις στη Σάμο για τα προσφυγόπουλα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη μέρα στο ελληνικό σχολείο για τα 11 προσφυγόπουλα που χθες ξεκίνησαν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο στο Βαθύ της Σάμου, καθώς τα υποδέχθηκαν με ζωγραφιές αλλά και αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι τα προσφυγόπουλα θα παρακολουθούν μαθήματα σε τάξεις ΔΥΕΠ (δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων) τα απογεύματα, οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο αντέδρασαν κρατώντας πολλά από αυτά στο σπίτι. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος γονέων αποφάσισε την αποχή από τα μαθήματα των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο από χθες έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οπως τονίζουν, ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους που θα έρθουν σε επικοινωνία με τα προσφυγόπουλα, «τα οποία διαμένουν κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες εντός και περιμετρικά του ΚΥΤ». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά (συνολικά 14 στο δημοτικό αν και την πρώτη μέρα προσήλθαν 11) έχουν εμβολιαστεί από ΜΚΟ που έχει εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμών στα νησιά. Τις επόμενες ημέρες κάποια μεγαλύτερα θα ενταχθούν στο γυμνάσιο της περιοχής.

Στην αυλή του σχολείου κάτοικοι έριξαν φέιγ-βολάν υπέρ της ένταξης των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση και κατά του ρατσισμού, όμως είναι φανερό ότι η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας είναι «υπέρ της εκπαίδευσης των προσφύγων αλλά σε άλλες δομές», προβάλλοντας την επιβάρυνση των σχολικών μονάδων του νησιού.

Αντιδράσεις στη Σάμο για τα προσφυγόπουλα-1

Οι ροές

Οι προσφυγικές ροές το 2018 ήταν αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ειδικά από την πλευρά του Εβρου. Ετσι, το 2018 από τα νησιά εισήλθαν στη χώρα 32.115 άτομα (έναντι 29.130 το 2017). Από τον Εβρο, όμως, σημειώθηκε αύξηση των ροών κατά 280% το 2018, καθώς εισήλθαν 15.814 άτομα έναντι 5.577 το 2017.

Στα νησιά στο τέλος του 2018 βρίσκονταν 11.683 άτομα, καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 29.090 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία της ενημερωτικής έκδοσης για το προσφυγικό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο, μόλις δύο μήνες αργότερα, ο αριθμός όσων βρίσκονται στα νησιά έχει φτάσει τις 15.316 και πάλι λόγω των συνεχιζόμενων αφίξεων.

Από την Ελλάδα έφυγαν συνολικά 10.746 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων μόνο 322 επέστρεψαν στην Τουρκία κατ’ εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Οι 4.968 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ακόμα 5.456 άτομα ταξίδεψαν το 2018 σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα 18.369 άτομα διέμεναν στο τέλος του 2018 σε 26 συνολικά ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ενώ 22.686 άνθρωποι διέμεναν σε διαμερίσματα και 6.793 σε ξενοδοχεία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν σημειώθηκε εντός του 2018 κάποιο σοβαρό συμβάν δημόσιας υγείας στα κέντρα φιλοξενίας αλλά ούτε και στις δομές πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών, όπου οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, οπότε οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή