Μάτι: Αποποίηση ευθυνών, υπεκφυγές, δικαιολογίες, καινοφανείς ισχυρισμοί

Μάτι: Αποποίηση ευθυνών, υπεκφυγές, δικαιολογίες, καινοφανείς ισχυρισμοί

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον των εισαγγελέων, οι αξιωματούχοι που είχαν συμμετοχή στη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου είχαν αποποιηθεί τις ευθύνες τους. Στα υπομνήματα και στις καταθέσεις τους οι ανώτατοι –και καθ’ ύλην αρμόδιοι για την κατάσβεση της φωτιάς– αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είχαν επιδοθεί σε ένα «πινγκ πονγκ» ευθυνών. Επιπλέον, είχαν καταβάλει προσπάθεια να αποδομήσουν το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας και αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τους είχε αποδώσει ευθύνες για τους χειρισμούς τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διαδικασία παροχής εξηγήσεων, ο πρώην αρχηγός Σωτήρης Τερζούδης δήλωσε ότι δεν μετέβη στο μέτωπο για τον συντονισμό της κατάσβεσης, αφενός επειδή στο σημείο βρίσκονταν οι αρχιπύραρχοι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιώνης και αφετέρου επειδή ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στην Κινέτα. «Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι ο Σωτήριος Τερζούδης από τη μία πλευρά είχε τη δυνατότητα –και ουχί την υποχρέωση (!)– να μεταβεί ο ίδιος στο πεδίο» είχε επισημάνει στο υπόμνημά του ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής. Απαντώντας στην ίδια κριτική, για τη μη μετάβασή του στον τόπο της πυρκαγιάς, είχε ακόμα προβάλει τον ακόλουθο –άξιο προσοχής– ισχυρισμό: «Είναι προφανές ότι η μη παρουσία του Σωτηρίου Τερζούδη στον τόπο του συμβάντος έρχεται να εξισορροπήσει κάτω από μια τεκμαιρόμενη ψυχική πίεση, μια δυσάρεστη και διαταράσσουσα επενέργεια επάνω στην προσωπικότητά του»…

Ο πρώην επιχειρησιακός υπαρχηγός και νυν αρχηγός του Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, προσπάθησε να επιμερίσει τις ευθύνες, τονίζοντας ότι για όλες τις ενέργειές του ήταν ενήμεροι ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, είχε αφήσει αιχμές εναντίον του αρχιπύραρχου Χρήστου Λάμπρη, που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων αλλά και του υποστράτηγου Αχιλλέα Τζουβάρα που –όπως επισήμανε– αρνήθηκε να μεταβεί στη φωτιά στο Μάτι. «Του ζήτησα να μεταβεί ο ίδιος στο συμβάν αναλαμβάνοντας την ευθύνη του κατασβεστικού έργου ως ώφειλε εκ της αρμοδιότητάς του. Ωστόσο, ο υποστράτηγος επικαλέστηκε την ύπαρξη επικινδυνότητας στην πυρκαγιά της Κινέτας, αρνούμενος να μετακινηθεί», ανέφερε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Χαράλαμπος Χιώνης τόνισε με έμφαση ότι πριν από τις 5 μ.μ. όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής είχε ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο μέτωπο, ενώ ο πρόσφατα αποστρατευθείς διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Αθηνών (σε αυτήν υπάγεται το Νταού Πεντέλης) Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διευκρινίσει ότι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των εναερίων μέσων ήταν ο αρχηγός και ο επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

Από την πλευρά του, ο τέως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, όταν κλήθηκε να παράσχει έγγραφες εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελέων, υποστήριξε ότι ουδέποτε υπεβλήθη σε εκείνον αίτημα οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών: «Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ουδείς υπέβαλε εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών ή ζήτησε οδηγίες ή τη γνώμη μου για τη λήψη σχετικής απόφασης». Και ο κ. Καπάκης είχε σχολιάσει δηκτικά το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου της Εισαγγελίας κ. Λιότσου, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετα» και «αβάσιμα» τα συμπεράσματά του σχετικά με τον χρόνο που απαιτείτο για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι. «Εσφαλμένα και ατεκμηρίωτα λαμβάνει ως δεδομένο ότι στις 5.30 μ.μ. έχουν ενημερωθεί όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τον επικείμενο κίνδυνο, όλοι οι κάτοικοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και ότι όλοι εκκινούν από συγκεκριμένο σημείο προς την παραλία!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT