Ιατρικές επισκέψεις πολλών ταχυτήτων

Ιατρικές επισκέψεις πολλών ταχυτήτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αποζημίωσης των συμβεβλημένων γιατρών, ανάλογα με το εάν η επίσκεψη του ασφαλισμένου έγινε κατόπιν παραπομπής από οικογενειακό γιατρό ή όχι και ανάλογα με το αν ο ασφαλισμένος έχει χρόνια πάθηση, προτείνει το υπουργείο Υγείας για τη νέα σύμβαση με γιατρούς ειδικοτήτων. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υπογραφή της σύμβασης να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο οι πρόσφατες αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αναμένεται να καθυστερήσουν ελαφρώς τη διαδικασία.

Σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός παρουσίασε τη νέα πρόταση του υπουργείου για τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς ειδικοτήτων –πλην της γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής– η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κλειστό προϋπολογισμό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα κατανέμεται ανά περιοχή και ανά μήνα για την αγορά συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν επισκέψεων σε γιατρούς. Κάθε ενδιαφερόμενος γιατρός θα εγγράφεται σε ειδικό μητρώο συμβεβλημένων, και θα δηλώνει το ωράριο που θα διαθέτει για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων. Το υπουργείο προτείνει τη δημιουργία κεντρικού συστήματος ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του και ο πολίτης κλείνει το ραντεβού. Οι επισκέψεις θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 12,5 ευρώ έπειτα από παραπομπή από οικογενειακό γιατρό, με 10 ευρώ όταν είναι «ελεύθερη» (άνευ παραπομπής), ενώ για την παρακολούθηση χρονίων πασχόντων που έχουν λάβει ετήσια παραπομπή, ο γιατρός θα αποζημιώνεται με 80 ευρώ, με την υποχρέωση ότι θα δέχεται τον ασθενή τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Τον κίνδυνο δημιουργίας τεχνητής ζήτησης υπηρεσιών, επεσήμανε στον κ. Βαρδαρό η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου. Οπως ανέφερε, το ομαδικό μηνιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης. Επίσης, κατά την Ενωση, η ανοιχτή σύμβαση, (δηλαδή η συμμετοχή όλων των γιατρών μίας περιοχής), μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή