100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης (ΒΙΝΤΕΟ)

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης (ΒΙΝΤΕΟ)

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Αυγούστου τα τουρκικά στρατεύματα εισέρχονται στη Σμύρνη. Ακολουθούν βιαιότητες, σφαγές αμάχων και πυρπόληση της πόλης. Μαρτυρικός θάνατος του μητροπολίτη Χρυσόστομου. Χιλιάδες απελπισμένοι Έλληνες συγκεντρώνονται στο λιμάνι, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την πόλη και να διασώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τα υπάρχοντά τους.

Η «Κ» γράφει: «Ο Τούρκος έφθασεν εις Σμύρνην. Επανήλθεν εις το Αιγαίον και αμέσως το έβαψε με αίμα. Υπέρ τας οικίας, αι οποίαι ωρθούντο χθες ασφαλείς υπό την προστασίαν της κυανόλευκου, υψώθηκαν φλόγες και καπνοί».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης (ΒΙΝΤΕΟ)-1

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας καθώς και φωτογραφίες από την κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης στην ημερομηνία 27 Αυγούστου 1922 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1922: Κατάληψη και καταστροφή της Σμύρνης (ΒΙΝΤΕΟ)-2

Δεκάδες Έλληνες στην προκυμαία της Σμύρνης με ό,τι μπορούν να μεταφέρουν από τα υπάρχοντά τους (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή