Κόντρα Κώστα Βαρώτσου – Μυρσίνης Ζορμπά για τον «Δρομέα»

Κόντρα Κώστα Βαρώτσου – Μυρσίνης Ζορμπά για τον «Δρομέα»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Δρομέας» – το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον – έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από αναφορές για μεταφορά του από την Αθήνα στα Σκόπια και ανταλλαγή του γλυπτού με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Την είδηση διέψευσε με δήλωσή της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς της αβάσιμη. 

Για το θέμα η Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων».

Ωστόσο, ο γλύπτης κος Βαρώτσος, διέψευσε την υπουργό Πολιτισμού, δηλώνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σε συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, «η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.

Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα.Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του στον ΣΚΑΪ, ο διάσημος γλύπτης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού.Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλλει η διάψευση της υπουργού».

Η κυρία Ζορμπά από την πλευρά της εξήγησε ότι «στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι».

«Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού.

«Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον Δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την Παλιά Βουλή», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κύριος Βαρώτσος. 

Κ. Μπακογιάννης: Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός 

Αυστηρή παρέμβαση για την υπόθεση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλώντας όλους να σέβονται την πόλη και να μην χρησιμοποιούν τα σύμβολά της για δημόσιες σχέσεις.

Σε ανάρτησή του στα social media ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

Ολ. Κεφαλογιάννη: Η κα Ζορμπά να ξεκαθαρίσει άμεσα την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του «Δρομέα»

«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση», δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με την ιστορία ανταλλαγής του «Δρομέα» των Αθηνών.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του "Δρομέα" των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη "ιδέα"», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή