«Οχι» γιατρών σε πανελλαδικές εξετάσεις

«Οχι» γιατρών σε πανελλαδικές εξετάσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση κατάργηση της ρύθμισης η οποία καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας που προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Η ρύθμιση κατατέθηκε αιφνιδιαστικά ως τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Με την τροπολογία καθιερώνονται πανελλαδικές εξετάσεις για τον τίτλο της ειδικότητας, οι οποίες θα διεξάγονται τέσσερις φορές τον χρόνο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται επίδομα ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής (εάν αποτύχει την πρώτη, δεν δικαιούται ξανά το επίδομα).

Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στις γραπτές εξετάσεις τη βάση. Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται «καλώς», «λίαν καλώς» και «άριστα» ανάλογα με τις επιδόσεις του εξεταζομένου. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει τον γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η συγκεκριμένη ρύθμιση «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης, ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι “άριστο”, με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Επιπλέον, η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντί να υπάρχουν ενημέρωση και διάλογος για τις αλλαγές στις εξετάσεις, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο υπουργός Υγείας, αυτές ήρθαν με τροπολογία σε άσχετο με την ιατρική εκπαίδευση νομοσχέδιο και μάλιστα την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία ζητεί την κατάργηση της ρύθμισης και καλεί τις ενώσεις-μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις για την διοργάνωση κινητοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή