Προσφυγικό: «Στερούν τη μάθηση από τα παιδιά τους»

Προσφυγικό: «Στερούν τη μάθηση από τα παιδιά τους»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων προκάλεσε η έναρξη απογευματινών μαθημάτων για παιδιά προσφύγων σε σχολεία της χώρας. Την ίδια στιγμή που πολλοί γονείς κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι, οργανώνοντας αποχή από τα μαθήματα σε Σάμο και Γρεβενά, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγελος Τόλκας επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας και δημοτικό σχολείο όπου παρακολουθούν μαθήματα τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή και εκθείασε το καλό κλίμα και «την αρμονική συνύπαρξη».

Στο μεταξύ, ο περιφερειακός διευθυντής Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέως για την αποχή ομάδας παιδιών από τα μαθήματά τους σε δημοτικά σχολεία της Σάμου με ευθύνη των γονιών τους, λόγω της λειτουργίας δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα συγκεκριμένα σχολεία. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «ένας μικρός αριθμός γονέων επιχειρεί εδώ και δύο εβδομάδες να δημιουργήσει κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Σάμο». Ο περιφερειακός διευθυντής τονίζει ότι οι γονείς όχι μόνο δηλητηριάζουν τα ίδια τους τα παιδιά, αλλά «επιχειρούν να συμπαρασύρουν και άλλους γονείς χωρίς κανένα επιχείρημα, παρά μόνον υπηρετώντας μισαλλόδοξες αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και ζητεί από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των γονέων, «οι οποίοι στερούν τη μάθηση από τα παιδιά τους». Μάλιστα, ο περιφερειακός διευθυντής ζητεί με επιστολή του προς τις τοπικές αρχές να παρέμβουν δημοσίως «υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου αποφάσισε την επ’ αόριστον αποχή των παιδιών από το σχολείο, όπου το απόγευμα λειτουργεί προπαρασκευαστική εκπαιδευτική δομή για τα προσφυγόπουλα. Χθες, η αποχή συνεχίσθηκε για έκτη ημέρα, ενώ από τους περίπου 150 μαθητές του σχολείου πηγαίνουν για μάθημα 25 με 30. Σύμφωνα με τους γονείς, τα παιδιά που παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο έρχονται σε επαφή με τα προσφυγόπουλα, τα οποία μπορεί να έχουν ασθένειες λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του νησιού.

Για τον ίδιο λόγο και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών οι γονείς αρκετών παιδιών δεν τα έστελναν σχολείο, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό για κάποιες ημέρες. Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι αντιδράσεις εκτονώθηκαν τουλάχιστον προς το παρόν, οπότε χθες το Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών λειτούργησε και πάλι. Μάλιστα, τοπικός παράγοντας διαβεβαίωσε ότι τα προσφυγόπουλα που κάνουν μάθημα το απόγευμα δεν θα βρίσκονται στις ίδιες αίθουσες με τα παιδιά του ολοήμερου. Τα προσφυγόπουλα που παρακολουθούν τις τάξεις προετοιμασίας μένουν με τις οικογένειές του σε ξενοδοχεία έξω από την πόλη, τα οποία έχουν νοικιαστεί μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος. Ηδη η μεταφορά προσφύγων στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία στις αρχές του χρόνου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή