Κτηματολόγιο: Τη Μ. Δευτέρα η προανάρτηση στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Τη Μ. Δευτέρα η προανάρτηση στην Αθήνα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Απριλίου, εκτός νέου απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της προανάρτησης για τον Δήμο της Αθήνας. Η διαδικασία, που αφορά τον έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα βοηθητικό γραφείο στο ολυμπιακό κλειστό του Γαλατσίου για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η α΄ φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το 2008. Κατά τη φάση αυτή υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αφορούσαν 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται σε 726.000 ακίνητα, που βρίσκονται σε 65.300 οικόπεδα (γεωτεμάχια) τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 38.000 στρεμμάτων.

Τι θα συμβεί κατά τη διαδικασία προανάρτησης; Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλώσει. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία. Στόχος της προανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, είναι να ενημερωθούν τα στοιχεία για τυχόν προφανή λάθη (λ.χ. ορθογραφικά) ή απλές αλλαγές (λ.χ. σε μια διεύθυνση, ένα e-mail, ένα τηλέφωνο), καθώς η βάση δεδομένων είναι ενήμερη για τις ιδιοκτησιακές αλλαγές από το 2008 έως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία καταθέτοντας αίτηση. Δεν θα μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις. Το δικαίωμα αυτό θα έχουν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Αιτήσεις διόρθωσης

Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση σε πρόσφατο νόμο (ν. 4602/19) προβλέφθηκε ότι κατά την προανάρτηση όσοι εντοπίζουν λάθη στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης για τις οποίες συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση από το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να μεταβληθούν τα στοιχεία της ανάρτησης αιτιολογημένα. Ετσι δεν χρειάζεται να απευθύνονται σε επιτροπές ενστάσεων, οι οποίες χρειάζονταν πολύ χρόνο για να εξετάσουν τις περιπτώσεις και καθυστερούσαν την πρόοδο του κτηματολογίου. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για εκτεταμένα σφάλματα, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις προάσπισης δημοσίου συμφέροντος, παραπέμπονται σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, που δημιουργούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περιφερειακές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή