Αναγκαιότητα η ενεργειακή διασύνδεση για την Κρήτη

Αναγκαιότητα η ενεργειακή διασύνδεση για την Κρήτη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονταν έως αργά χθες οι προσπάθειες των συνεργείων για αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης, ενώ η ρευματοδότηση είχε αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του Ηρακλείου, όπως στη Βιομηχανική Περιοχή, στη Νέα Αλικαρνασσό, στις Πατέλες και στο κέντρο της πόλης. Το ρεύμα είχε αρχίσει να επανέρχεται και στο κέντρο των Χανίων σταδιακά από τη 1 το μεσημέρι (μέσω του σταθμού παραγωγής στην Ξυλοκαμάρα), με την πυροσβεστική να ανταποκρίνεται σε πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ανελκυστήρες.

Ηδη το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η έκρηξη στο εργοστάσιο, το οποίο είναι ένα από τα τρία που λειτουργούν στο νησί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στον εφεδρικό μετασχηματιστή, ο οποίος είχε τεθεί σε λειτουργία προς αντικατάσταση του κύριου, που παρουσίαζε προβλήματα. Ευτυχώς, τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχαν κοντά εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. «Στον σταθμό παραγωγής στα Λινοπεράματα, ένας μετασχηματιστής άρχισε να πετάει σπίθες, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά», εξηγεί στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος μαζί με τον διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο. «Οι εργαζόμενοι έριξαν άμεσα νερό και έφτασε πολύ γρήγορα και η πυροσβεστική, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην επεκταθεί και δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Η επέμβαση ήταν πολύ σύντομη ευτυχώς. Αν δεν ήταν, ενδεχομένως να θρηνούσαμε και θύματα».

Ενεργειακή διασύνδεση

Για τον κ. Αρναουτάκη, το περιστατικό είναι δηλωτικό της αναγκαιότητας της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης. «Τα έργα για το μικρό καλώδιο που θα συνδέσει τα Χανιά με την Πελοπόννησο έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλλά αυτό που ζήτησα και κατά την επικοινωνία που είχα σήμερα με τον υπουργό κ. Σταθάκη και τον κ. Παναγιωτάκη (πρόεδρος ΔΕΗ) είναι να υπάρξει το συντομότερο διαγωνισμός για το μεγάλο καλώδιο που θα συνδέσει το Ηράκλειο με την Αττική. Το έργο του μικρού καλωδίου ενισχύει μεν το δίκτυο, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες, με τον δεδομένο ρυθμό ανάπτυξης στην Κρήτη. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει το νησί ενεργειακή ασφάλεια και να παρατηρούνται μέσα στο καλοκαίρι διακοπές ρεύματος σε τουριστικές περιοχές». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε με tweet του και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Το μπλακ άουτ στην Κρήτη δείχνει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας απαιτεί εκσυγχρονισμό των υποδομών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό. Η Κρήτη θέλει έργα και όχι άλλα λόγια».

Η φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου άφησε χωρίς ρεύμα χθες μεγάλο μέρος της Κρήτης, με την πυροσβεστική υπηρεσία, την ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ αλλά και εθελοντές να βρίσκονται υπ’ ατμόν. Ευτυχώς, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Κρήτης, από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν υπήρξαν αναφορές από πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η ζωή «πάγωσε» για λίγες ώρες σε πολλές περιοχές, με ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ, τις τράπεζες και τα καταστήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, η κατάσταση στο κέντρο των πόλεων έγινε σχεδόν… δυστοπική, με δεκάδες σειρήνες συναγερμών να ηχούν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, προληπτικά το λιμενικό έστησε φράγματα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT