Μαθητές με τον προσωπικό τους σεφ

Μαθητές με τον προσωπικό τους σεφ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kugel με μπρόκολο, σαρδέλα πανέ με ρύζι κουνουπιδιού, λαζάνια λαχανικών, οσπριάδα, κεφτεδάκια φουρνιστά… Θα μπορούσε να είναι το μενού κάποιου νέου και μοντέρνου εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο προωθεί την υγιεινή διατροφή. Είναι όμως τα πιάτα που σερβίρονταν τη φετινή σχολική χρονιά σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο της Αθήνας!

Πρόκειται για το γαστρονομικό μαγειρείο για σχολεία, που έστησε ο Κώστας Σωτηρίου, πρώην ηχολήπτης, νυν μάγειρας και πάνω απ’ όλα… μπαμπάς της Ιωάννας και της Αλεξάνδρας. Στον Κώστα άρεσε πάντα να μαγειρεύει, αλλά ερασιτεχνικά. «Από το 1991 εργαζόμουν ως ηχολήπτης στο Μέγαρο Μουσικής. Τα τελευταία δέκα χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τη μαγειρική, θέλοντας να καταρτιστώ, να πάρω τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, να γίνω αυτό που λέμε… “τα παράτησε όλα και έγινε…”» λέει στην «Κ» γελώντας. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα, μαγείρευε μανιωδώς για το σπίτι, για τα παιδιά, για τις σχολικές εκδρομές. «Το σχολείο που πάει η μικρή μου κόρη είναι ένα σχολείο ελεύθερο, με πολλές εκδρομές, στις οποίες συμμετέχουν και οι γονείς», εξηγεί. «Σε αυτές τις εκδηλώσεις συνήθιζα να φέρνω φαγητό, το οποίο άρεσε στους άλλους γονείς, που κάποια στιγμή με ρώτησαν “γιατί δεν αναλαμβάνεις να φτιάχνεις το καθημερινό φαγητό για τα παιδιά;”». Οι υπεύθυνοι του σχολείου αγκάλιασαν την ιδέα και κάπως έτσι τον Σεπτέμβριο του 2018 εγένετο… Dadstronomy.

«Η ιδέα είναι να προσφέρω στα παιδιά το φαγητό που θα έφτιαχνα στο σπίτι για τις κόρες μου. Φρεσκομαγειρεμένα γεύματα, με ποιοτικές πρώτες ύλες, προϊόντα εποχής και ορθής γεωργικής πρακτικής». Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Μαθαίνω Διατροφή» δημιούργησε ένα μενού που καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των μικρών μαθητών και είναι και νόστιμο. Γιατί μπορεί να μην έχει εστιατόριο με την παραδοσιακή μορφή του, αλλά έχει να σερβίρει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. «Τα παιδιά είναι πράγματι οι πιο δύσκολοι πελάτες του κόσμου. Και πιο δύσκολη όλων η κόρη μου!», λέει καθώς ετοιμάζει κους κους με κοτόπουλο και πίτσα με μπρόκολο στο παρασκευαστήριο του Dadstronomy στο Γαλάτσι. «Οι δάσκαλοι σημειώνουν ποια παιδιά τρώνε τι και ενώ στην αρχή έτρωγαν το φαγητό τους το 30%, σήμερα έχουμε φτάσει στο 65% και κυρίως οι μικρότεροι. Αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα γευστικές αναφορές και άρα είναι ανοιχτά σε προτάσεις. Τα πιο μεγάλα παιδιά έχουν μάθει για παράδειγμα να τρώνε τις φακές με έναν συγκεκριμένο τρόπο και είναι δύσκολο να τους τον αλλάξεις. Οι φακές γενικά είναι το πιο δημοφιλές πιάτο στα παιδιά, αν και υπάρχει ένα 30% που δεν τις τρώει. Ακόμα και αυτά πάντως, όταν τους τις σερβίραμε μαζί με ομελέτα τις έφαγαν ευχάριστα». Δεν χρειαζόταν ερώτημα, τα αγαπημένα γεύματα των παιδιών είναι η πίτσα (που ο Κώστας φτιάχνει με χειροποίητη ζύμη και ενίοτε με μπρόκολο για topping) και το μπέργκερ.

Κεράσματα

Καθώς αρκετά σχολεία σήμερα δεν επιτρέπουν «μη σπιτικά» κεράσματα από τα παιδιά, το Dadstronomy έχει φροντίσει και για το επιδόρπιο, προτείνοντας υγιεινές γλυκές γεύσεις, κεράσματα και τούρτες με ή χωρίς ζάχαρη, με ή χωρίς γλουτένη, για τη γιορτή ή τα γενέθλια των παιδιών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή