Κατάκτηση μιας κορυφής: Ενα Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Κατάκτηση μιας κορυφής: Ενα Erasmus για νέους επιχειρηματίες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι άνθρωποι με επιχειρηματικό τάλαντο και τόλμη, που θέλουν μάθουν και να επιτύχουν στον επιχειρηματικό στίβο. Αρωγός στην προσπάθειά τους η ευρωπαϊκή ιδέα ενοποίησης, που κινεί τα νήματα προσφέροντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο, στο υψηλότερο βάθρο βρέθηκε ένας Ελληνας. Ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Πολυχρονάκης ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Επιχειρηματίας Υποδοχής στην Ευρώπη κατά τον εορτασμό για τα 10 χρόνια του προγράμματος Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες (2009-2019).

Ειδικότερα, το «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες» δημιουργήθηκε με πρότυπο το διάσημο Erasmus και σκοπό έχει να δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών συνεργασιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να συμμετάσχουν νέοι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή την έχουν ξεκινήσει ήδη εντός της τελευταίας τριετίας. Η (μελλοντική) εταιρεία ή δραστηριότητα μπορεί να υπάγεται σε οποιονδήποτε κλάδο, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Οι νέοι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, επιλέγουν μία επιχείρηση σε ευρωπαϊκή χώρα και φιλοξενούνται από αυτή για διάστημα ενός έως έξι μηνών για την ανάπτυξη ενός προγράμματος συνεργασίας ώστε να πάρουν ιδέες, να διαπιστώσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια του επιχειρείν, να δουν πώς μπορούν να δικτυωθούν και να ανοιχτούν σε τρίτες αγορές, πλην της εθνικής τους. Οι νέοι χρηματοδοτούνται μηνιαίως με διαφορετικό ποσό ανά χώρα – στην Ελλάδα είναι 800 ευρώ.

Οι «υποδοχείς» επιχειρηματίες είναι ιδιοκτήτες ή διευθυντές μικρής ή μεσαίας επιχείρησης σε μία από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Ο κύριος σύνδεσμος επικοινωνίας των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος είναι «το τοπικό σημείο επαφής».

Με σπουδές πολιτικού μηχανικού και διοίκησης επιχειρήσεων, ο 35χρονος Γιάννης Πολυχρονάκης ανέλαβε και διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία υλοποίησε σημαντικά έργα, κάποια από τα οποία διακρίθηκαν για τις καινοτόμες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις τους. Η ενασχόληση με τον ξενοδοχειακό κλάδο αφορά μικρές τουριστικές μονάδες στον νομό Ρεθύμνου.

Ο κ. Πολυχρονάκης συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 2015 με την υποστήριξη του ενδιάμεσου οργανισμού στην Ελλάδα Asset Τεχνολογική. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών ο κ. Πολυχρονάκης υλοποίησε 15 συνεργασίες με νέους επιχειρηματίες από το εξωτερικό, δίνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, κάτι που τον οδήγησε στην κορυφαία διάκριση που έχει δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύοντας τη δυναμική και προοπτική της ελληνικής επιχειρηματικότητας. «Από τους νέους ο εμπειρότερος μπορεί να πάρει καινούργιες ιδέες, να επικαιροποιήσει τις γνώσεις του και τις τεχνικές δεξιότητες, να δει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, να φτιάξει δίκτυα με επιχειρηματίες από άλλες χώρες» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Πολυχρονάκης. Μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει νέους από χώρες, όπως Ιταλία, Σλοβενία, Λετονία, Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, νικήτρια στην κατηγορία «Νέα Επιχειρηματίας» αναδείχθηκε η κ. Nelly Davtyan από την Αρμενία. Το πρόγραμμα, στα δέκα χρόνια που υλοποιείται, βοήθησε να αναπτυχθούν περισσότερες από 7.000 συνεργασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις οποίες συμμετείχαν 14.000 επιχειρηματίες οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να επεκταθούν σε νέες αγορές. «Στη χώρα μας υπάρχουν νέοι επιχειρηματίες που παρά τις αντιξοότητες –όπως για παράδειγμα οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η γραφειοκρατία– αντιστέκονται, μάχονται και καταφέρνουν να αναπτυχθούν», δήλωσε ο κ. Πολυχρονάκης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της Ε.Ε. στην ιστοσελίδα www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή