ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα δύο χρόνια η διάρκεια ισχύος της βίζας για Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

venizelosaerodromio

Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος PNR που προβλέπει ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην ΕΛ.ΑΣ στοιχεία επιβατών υπέγραψαν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Παϊατ και στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιο για θέματα αντιτρομοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα την κ. Ολγα Γεροβασίλη αλλά και τον αρχηγό της Αστυνομίας, Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Στο πλαίσιο ανακοίνωσης του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε επίσης ενημέρωση ότι η διάρκεια της βίζας σε Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους αναψυχής θα ανέρχεται πλέον σε δύο χρόνια από ένα που είναι σήμερα.

Την ανακοίνωση για το PNR έκανε ο Αμερικανός πρέσβης ως αναγνώριση της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση σε θέματα ασφαλείας.

Το PNR προβλέπει ότι οι εταιρίες θα μεταβιβάζουν στην ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία όπως η διεύθυνση, οι τρόποι πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, οι αποσκευές και η έκδοση εισιτηρίων, με σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.