ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης

Μειώνεται σταδιακά ο πληθυσμός των προσφύγων, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται. 

«Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελούνται. Μια ομάδα ανθρώπων σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, μετά από μεσολάβηση του κ. Κλάπα, τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της.

Από το βράδυ της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες στον Σταθμό Λαρίσης, με σκοπό να επιβιβαστούν σε τρένο με προορισμό την Βόρεια Ελλάδα.

Στο σημείο βρίσκονται εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ, χωρίς όμως να έχουν επέμβει, μέχρι στιγμής.

Αιτία για τη συγκέντρωση στάθηκε διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο λανθασμένα πληροφορούσε ότι στις 12 το μεσημέρι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, επιτρέποντας έτσι στους μετανάστες και πρόσφυγες να μεταβούν προς τη Βόρεια Ευρώπη.

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης-1

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης-2

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης-3

Μειώνονται σταδιακά οι μετανάστες που έκαναν κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης-4