Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Μία οιονεί «φιλοσοφική σχολή των Αθηνών»

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Μία οιονεί «φιλοσοφική σχολή των Αθηνών»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί στέλνω το παιδί μου σε Πρότυπο Σχολείο; Κατ’ αρχάς, είχαμε δείγματα επιμέλειας και επιδόσεων, καθώς ήδη από το Δημοτικό το παιδί αρίστευε σε διασχολικούς διαγωνισμούς.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο ήταν για το παιδί απλά ένας ακόμη διαγωνισμός. Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασής μας (είμαστε φτωχοί), δεν είχαμε την επιλογή ούτε ιδιωτικού σχολείου ούτε καν προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Διερευνήσαμε μέσω αποφοίτων, γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών (Προτύπων και μη) και αντλήσαμε από το Διαδίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Η άποψη που διαμορφώσαμε ήταν μονόδρομος. Είχαμε πειστεί πως το Πρότυπο Σχολείο αποτελούσε μία οιονεί «φιλοσοφική σχολή των Αθηνών». Τα Πρότυπα είναι τα μόνα δημόσια σχολεία στα οποία αφενός αξιολογούνται με απαιτητικά κριτήρια τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, αφετέρου γίνονται καινοτόμες δραστηριότητες πέραν του κανονικού προγράμματος των μαθημάτων. Εκ του αποτελέσματος και μόνο, το ποσοστό επιτυχόντων στις εξετάσεις των τελειοφοίτων είναι εντυπωσιακά υψηλό. Το παιδί μας τελειώνει φέτος συν Θεώ, αλλά δυστυχώς με ανυπέρβλητες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και όλων των αρμόδιων με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία οργάνων είναι από αρνητική έως εχθρική. Ο σχετικός νόμος καταστρατηγείται και ο θεσμός στηρίζεται πλέον μόνο στο φιλότιμο κάποιων εκπαιδευτικών και στο υψηλό (μαθησιακό και πολιτιστικό) επίπεδο των μαθητών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ακόμα και «κρυφό σχολειό» προκειμένου να πιάσουν τους στόχους τους και να σταθούν ανάμεσα σε τόσες σπουδαίες προσωπικότητες που αποφοίτησαν από το σχολείο αυτό.

* Ο κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος είναι πατέρας μαθητή του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή