Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης: Νησίδες «αριστείας» και εκπαιδευτικής καινοτομίας

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης: Νησίδες «αριστείας» και εκπαιδευτικής καινοτομίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιωνίδειος, το σχολείο μου, όπως και τα άλλα δημόσια Πρότυπα Σχολεία αποτέλεσαν και αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι νησίδες «αριστείας» και εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Η αριστεία όμως στην εκπαίδευση δεν αφορά τους «λίγους και εκλεκτούς», δεν είναι συνώνυμο της ολιγαρχικής αριστοκρατίας ούτε αποτελεί σινιάλο ελιτιστικής ιδεολογίας που αδιαφορεί ή και θυσιάζει τους πολλούς. Η αριστεία στην εκπαίδευση ενσωματώνει άμιλλα – αξιοκρατία – προσπάθεια – δημιουργία – εξωστρέφεια και διαφάνεια. Και αυτά τα σχολεία συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας σε εμάς τους μαθητές τους ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως τάξης και εισοδήματος, αλλά και τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Η πλειονότητα των αποφοίτων των δημόσιων αυτών σχολείων διαχρονικά ασχολείται με επαγγέλματα που στηρίζουν αποτελεσματικά την κοινωνία και τις ανάγκες της (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ειδικοί στην πληροφορική κ.λπ.), αλλά συναντάται και σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και στην πολιτική.

Με τα χρόνια παρατηρήσαμε υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, με αποτέλεσμα οι γονείς να προσπαθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο, έστω και εάν απαιτούνται δαπάνες που υποχρεώνουν σε απερίγραπτες στερήσεις. Αλήθεια, άραγε πόσοι από τους σημερινούς διαμαρτυρόμενους και πολεμίους των Προτύπων Σχολείων στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία της γειτονιάς τους; Εγώ και η σύζυγός μου και βέβαια θα επιδιώξουμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε ένα δημόσιο Πρότυπο Σχολείο. Αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο, να ενισχυθούν ουσιαστικά και να θωρακιστούν αυτά τα σχολεία, ώστε να διατηρήσουν στο ακέραιο τον χαρακτήρα και τον σκοπό τους. Ολοι οι Ελληνες φορολογούμενοι γονείς αυτής της ταλαίπωρης χώρας έχουν δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου δημόσια παιδεία και εκπαίδευση.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης είναι πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή