ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Κοντομαρί στην Κρήτη αναγνωρίστηκε επισήμως ως «μαρτυρικό» – Φωτογραφίες από την σφαγή του ’41

Το Κοντομαρί στην Κρήτη αναγνωρίστηκε επισήμως ως «μαρτυρικό» – Φωτογραφίες από την σφαγή του ’41

Ως μαρτυρικό χωριό αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία η τοπική κοινότητα Κοντομαρίου του Δήμου Πλατανιά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στις 2 Απριλίου.

«Με την αναγνώριση του Κοντομαρί ως μαρτυρικού χωριού διορθώνεται μια παράλειψη της Πολιτείας, που αποκαθιστά μια ιστορική αδικία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά. 

Οι κάτοικοι του χωριού Κοντομαρί βίωσαν από τις πρώτες ημέρες της κατάληψης της Κρήτης την ναζιστική βία. Στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης.

Το Κοντομαρί στην Κρήτη αναγνωρίστηκε επισήμως ως «μαρτυρικό» – Φωτογραφίες από την σφαγή του ’41-1

Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν η πρώτη από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην μεγαλόνησο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το Κοντομαρί στην Κρήτη αναγνωρίστηκε επισήμως ως «μαρτυρικό» – Φωτογραφίες από την σφαγή του ’41-2
Οι όμηροι του Κοντομαρί, Κρήτη, 1941 (φωτ. Φραντζ Πέτερ Βάιξλερ)

Οι κάτοικοι του Κοντομαρί κατηγορήθηκαν για το θάνατο μερικών Γερμανών στρατιωτών, των οποίων τα πτώματα είχαν βρεθεί κοντά στο χωριό. Οι όμηροι οδηγήθηκαν στους παρακείμενους ελαιώνες, όπου και εκτελέστηκαν. 

Το Κοντομαρί στην Κρήτη αναγνωρίστηκε επισήμως ως «μαρτυρικό» – Φωτογραφίες από την σφαγή του ’41-3

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με τα Γερμανικά αρχεία, 23 άντρες εκτελέστηκαν, αλλά σύμφωνα με άλλες πηγές ο τελικός φόρος αίματος ανήλθε στους 60.

Η όλη επιχείρηση, αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό του Φραντζ Πέτερ Βάιξλερ, που συνόδευε τη Βέρμαχτ ως πολεμικός ανταποκριτής για τις ανάγκες της Γερμανικής πολεμικής προπαγάνδας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ