«Προαναγγελθείς θάνατος…» οι προωθούμενες αλλαγές για τα Πρότυπα και Πειραματικά

«Προαναγγελθείς θάνατος…» οι προωθούμενες αλλαγές για τα Πρότυπα και Πειραματικά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου «μπολιάζει» τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (Π&Π-Σ) με τα αρνητικά χαρακτηριστικά των συμβατικών σχολείων: τη μονιμότητα των εκπαιδευτικών και την απουσία αξιολόγησής τους. Με τον τρόπο αυτό τα Π&Π-Σ της χώρας επιστρέφουν στο προηγούμενο καθεστώς που καθιερώθηκε το 1985 και τα οδήγησε να χάσουν τον αρχικό στόχο της ύπαρξής τους. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των Π&Π-Σ, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών σε κείμενο με τίτλο «Σώστε τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία πριν να είναι αργά». Το κείμενο έχει συγκεντρώσει πάνω από 3.600 υπογραφές έως τώρα.

Ειδικότερα, το 2011 ο νόμος 3966 άλλαξε άρδην το θεσμικό πλαίσιο των Πειραματικών Σχολείων, που από το 1985 και μετά είχαν μετατραπεί σταδιακά σε σχολεία της γειτονιάς, χωρίς –πλην εξαιρέσεων– να επενδύουν στον πειραματισμό και στην αριστεία. Ωστόσο, με τον νόμο 4327 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη, το 2015, η δομή των Προτύπων-Πειραματικών «έσπασε» και δημιουργήθηκαν 55 Πειραματικά και 5 Πρότυπα. Με τις ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Γαβρόγλου:

• Το προσωπικό των Π&Π-Σ θα επιλέγεται από τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία βαρύνοντα ρόλο έχουν οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του υπουργείου.

• Καταργείται η πενταετής θητεία των εκπαιδευτικών στα Π&Π-Σ και αποδίδονται μόνιμες οργανικές θέσεις στους νυν υπηρετούντες με θητεία. Αρνητικότατα σχόλια συγκεντρώνει η πρόθεση του υπουργείου για παραχώρηση δικαιώματος διεκδίκησης οργανικής θέσης με τους ίδιους όρους και σε όσους αρνήθηκαν να αξιολογηθούν το 2013 (όταν πρωτολειτούργησαν τα Π&Π-Σ με βάση τον νόμο 3966/2011) ή απέτυχαν στην αξιολόγηση και μετατέθηκαν σε μη Π&Π-Σ. Πριν από το νόμο 3966 στα Π&Π-Σ υπηρετούσαν 1.120 άτομα, θέλησαν να αξιολογηθούν 750, οι 300 δεν προσήλθαν στη διαδικασία, και 60 απέτυχαν.

• Δεν προβλέπεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχει μία αναφορά για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου από τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

• Ο τρόπος εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια θα εξαρτάται από τις προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων, των επιστημονικών εποπτικών συμβουλίων των σχολείων και της Επιστημονικής Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΕΕΠΣ – μετονομασία της Διοικούσας Επιτροπής των ΠΠΣ), ενώ η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Παιδείας. Πάντως, για τα πέντε εναπομείναντα Πρότυπα Γυμνάσια ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε, στα μέσα Μαρτίου, ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν.

• Περιορίζονται οι αρμοδιότητες των επιστημονικών εποπτικών συμβουλίων και ενισχύονται οι αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου.

• Τα Π&Π-Σ θα υπάγονται διοικητικά στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αυτονομία τους.

«Εάν αυτό το σχέδιο γίνει νόμος, ο προαναγγελθείς θάνατος των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων το 2015, με τη γνωστή φράση του Α. Μπαλτά, “η αριστεία είναι ρετσινιά” και όσα την ακολούθησαν, συντελείται πλήρως» σχολίασε στην «Κ» ο Γιάννης Αντωνίου, τέως αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων. Και τόνισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά του επίσης μοιραίου υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στο παρά πέντε της εγκατάλειψης του κυβερνητικού σκάφους, φροντίζει να αφήσει πίσω της όσο περισσότερα ερείπια μπορεί. Εν προκειμένω δεν είναι μόνο το ιδεοληπτικό μένος εναντίον της αριστείας και τα deals με τις εκπαιδευτικές συντεχνίες, μαζί με αυτά είναι και η ψηφοθηρική χαμέρπεια που οδηγεί την κούρσα της καταστροφής στην εκπαίδευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή