100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1940: Έναρξη Ελληνοϊταλικού Πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1940: Έναρξη Ελληνοϊταλικού Πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3 τα ξημερώματα, ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά και ζητεί τη συγκατάθεσή του για την κατάληψη της Κέρκυρας, της Ηπείρου, της Κρήτης και του Πειραιά. Η απάντηση του Μεταξά έμελλε να γραφτεί στην ιστορία: «Alors, c’est la guerre» («Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»). Τα ιταλικά στρατεύματα άρχισαν να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος μία ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε επιδώσει ο Γκράτσι.

H «Κ» αναφέρει: «Προς τον Ελληνικόν λαόν. Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωϊνήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωϊνήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών. Ι. Μεταξάς»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1940: Έναρξη Ελληνοϊταλικού Πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)-1

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφίες από τις πρώτες μέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1940 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1940: Έναρξη Ελληνοϊταλικού Πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)-2

Πρώτες ώρες του πολέμου. Ο Μεταξάς βγαίνει από το στρατηγείο που είναι εγκατεστημένο στη «Μεγάλη Βρετανία» (Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή