Ερευνα: Η αυστηρή νομοθεσία δεν αποτρέπει τους Ελληνες από το τσιγάρο και το αλκοόλ

Ερευνα: Η αυστηρή νομοθεσία δεν αποτρέπει τους Ελληνες από το τσιγάρο και το αλκοόλ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 11η θέση πανευρωπαϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άτμισμα και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Nanny State Index για το 2019, που παρουσιάζει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EpiCENTER).

Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ επιβάλλει από τους πιο τιμωρητικούς φόρους στον καπνό, όντας 4η στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, με αποτέλεσμα να είναι η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.

Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για το αλκοόλ, τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη μέση καταλαμβάνοντας την 15η θέση στους περιορισμούς για το αλκοόλ και την 13η θέση στην κατηγορία τρόφιμα και αναψυκτικά.

Ερευνα: Η αυστηρή νομοθεσία δεν αποτρέπει τους Ελληνες από το τσιγάρο και το αλκοόλ-1

Παρ' όλα αυτά η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά. Οι πολιτικές του «εξαναγκαστικού πατερναλισμού» (coercive paternalism) δημιουργούν προβλήματα και επιπλέον κόστος, καθώς περιορίζουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές.

Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο επιβαρύνει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί περιττή γραφειοκρατία και οδηγεί στη σπατάλη κρατικών πόρων, σημειώνει η έρευνα. 

Αν και οι ειδικοί αναγνωρίζουν τη ζημιά που προκαλούν οι «πατερναλιστικές» πολιτικές, υποστηρίζουν ότι τα οφέλη στην υγεία των πολιτών δικαιολογούν την αυστηρή νομοθεσία. Τα στοιχεία βέβαια δεν ενισχύουν την άποψη αυτή, καθώς όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα δεν προκύπτει σύνδεση μεταξύ αυστηρής νομοθεσίας και προσδόκιμου ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή