100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Ψηφίζουν οι εγγράμματες γυναίκες

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Ψηφίζουν οι εγγράμματες γυναίκες

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από ισχυρότατες πιέσεις πολλών γυναικείων οργανώσεων, στις 5 Φεβρουαρίου 1930 δημοσιεύεται προεδρικό διάταγμα που αναγνωρίζει το δικαίωμα του εκλέγειν στις Ελληνίδες. Μόνο, όμως, στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών. Στις 12 Φεβρουαρίου 1934 θα ψηφίσουν μόλις 439 γυναίκες. Στους εκλογικούς κατάλογους είχαν γραφτεί μόνο 2.655 γυναίκες.

Η «Κ» αναφέρει: «Η μεγαλυτέρα όμως πρωτοτυπία της χθεσινής εκλογής υπήρξεν η εμφάνισις των θηλέων ψηφοφόρων αι οποίαι προσήλθον διά πρώτην φοράν ίνα εξασκήσουν το εκλογικόν των δικαίωμα. Φυσικά αι ψηφοφόροι εψήφιζον εις χωριστά εκλογικά τμήματα προς αποφυγήν των ευνόητων παρεξηγήσεων. Εν πάση περιπτώσει εξαιρέσει μερικών θερμόαιμων κυριών αι λοιπαί δεν υπήρξαν καθόλου εκδηλωτικαί. Καίτοι δε το ωραίον φύλον φημίζεται διά τον εύκολον τρόπον με τον οποίον προβαίνει εις τας αισθηματικάς του εκδηλώσεις, δύναται να λεχθή ότι αι χθεσιναί κυρίαι που προσήλθον εις τα εκλογικά τμήματα δεν εξεδήλωσαν καθόλου τα αισθήματά των. Εκείνο που έκαμεν εντύπωσιν μεταξύ των νεωτέρων ψηφοφόρων υπήρξε το λανσάρισμα διαφόρων νέων μοντέλλων τα οποία φυσικά επροκάλεσαν συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων του ασθενούς φύλου.»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Ψηφίζουν οι εγγράμματες γυναίκες-1

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στην ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 1934 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή