100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1945: Τέλος του πολέμου στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1945: Τέλος του πολέμου στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εναπομείναντες ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας, Άλφρεντ Γιοντλ και Βίλχελμ Κάιτελ, ως αντιπρόσωποι του διαδόχου του Χίτλερ, ναυάρχου Καρλ Νταίνιτς, υπογράφουν στη Ρενς της Γαλλίας την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους Συμμάχους. Ο πόλεμος τερματίζεται οριστικά στην Ευρώπη.

Η «Κ» γράφει: «Μετά πέντε έτη, οκτώ μήνας και οκτώ ημέρας –από της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939, ότε αι γερμανικαί μηχανοκίνητοι φάλαγγες εισήρχοντο εις την Πολωνίαν και τα αεροπλάνα της πανισχύρου Λουφτβάφφε έσπερναν το πυρ και τον θάνατον– η Γερμανία παρεδίδετο χθες άνευ όρων, ημιθανής, ολίγον μετά το μεσονύκτιον, εις ένα ταπεινόν σχολικόν κτίριον των Ρημών, όπου το Ανώτατον Στρατηγείον του Αρχηγού των Συμμαχικών Δυνάμεων».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1945: Τέλος του πολέμου στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)-1

Το δημοσίευμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας στους Συμμάχους στην ημερομηνία 8 Μαΐου 1945 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1945: Τέλος του πολέμου στην Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)-2

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (αριστερά), ανακοινώνει την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας (AP Photo).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή