Ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαδοχή στον Αρειο Πάγο

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαδοχή στον Αρειο Πάγο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούρσα της διαδοχής για τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από καιρό, αλλά τυπικά οι σχετικές διαδικασίες δρομολογήθηκαν χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν η εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πέντε αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου και μεγάλος αριθμός αρεοπαγιτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, που θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο για την τελική απόφαση, ανακοίνωσε χθες την έναρξη της διαδικασίας, η οποία προβλέπει και στάδιο προεπιλογής που γίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ηδη στο ανώτατο δικαστήριο οι ενδιαφερόμενοι, και είναι αρκετοί, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αναλάβουν τα ηνία των ηγετικών θέσεων στη Δικαιοσύνη, μιας και φέτος εκκενώνονται και η θέση του εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Βασίλειος Πέππας. Παράλληλα, πέντε αντιπρόεδροι αποχωρούν αλλά και αρκετοί αρεοπαγίτες.

Για τις νευραλγικές θέσεις του εισαγγελέα και του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα δικαστών που σήμερα είναι αντιπρόεδροι στο Δικαστήριο, όπως της Δήμητρας Κοκοτίνη και της Ειρήνης Καλού, ενώ συζητείται και το όνομα της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη. Εχουν επίσης προταθεί στο πλαίσιο της προεπιλογής και η αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου αλλά και ο Γιώργος Χοϊμές και η Αρτεμισία Παναγιώτου.

Παράλληλα για την Εισαγγελία του Αρειου Πάγου, στην οποία μπορεί να επιλεγεί και εισαγγελέας και δικαστής, πέραν των υποψηφιοτήτων από τους δικαστές, όπως της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Δήμητρας Κοκοτίνη, η οποία συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για μία εκ των δύο θέσεων, έχουν προταθεί οι υποψηφιότητες των αντεισαγγελέων Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλείου Πλιώτα και Παν. Καραγιάννη, με εκείνη του Χαρ. Βουρλιώτη να συζητείται περισσότερο, ενώ και για την Εισαγγελία προτείνεται επίσης η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη.

Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να διαμορφωθεί το τοπίο των υποψηφιοτήτων και εκείνων που πραγματικά θα απασχολήσουν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, πριν το υπουργικό συμβούλιο κληθεί να επικυρώσει την όποια επιλογή. Πάντως, η ακρόαση των υποψηφίων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου, με πολλούς να συνδέουν την ταχύτητα των διαδικασιών με πρόωρες εθνικές εκλογές. Ολοι όσοι εμφανίζονται να διεκδικούν τις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης διαθέτουν ακόμα δύο χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα (αποχωρούν το 2021), ενώ κάποιοι που διαθέτουν περισσότερα είναι χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα ή δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο στον Αρειο Πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή