Ερευνητική μέθοδος αποκαλύπτει τη διαφθορά στην Υγεία

Ερευνητική μέθοδος αποκαλύπτει τη διαφθορά στην Υγεία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις των νοσοκομείων διασφαλίζει καινοτόμος μεθοδολογία της πληροφορικής που ανέπτυξαν Ελληνες ερευνητές. Ειδικότερα, οι Ιωάννης Φουντουκίδης, Ελένη Ντάφλη και ο αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, εφαρμόζοντας την τεχνική της ανάλυσης κοινωνικών δικτύων (και αξιοποιώντας δεδομένα από συμβάσεις νοσοκομείων με προμηθεύτριες εταιρείες), κατάφεραν γρήγορα και από απόσταση να εντοπίσουν περιπτώσεις «σύγκρουσης συμφερόντων», δηλαδή σχέσεων μεταξύ μελών Δ.Σ. νοσοκομείων και προμηθευτριών εταιρειών.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τις 1.224 συμβάσεις που συνήψαν το 2018 δημόσια νοσοκομεία για την προμήθεια υλικών αγγειοπλαστικής και αγγειογραφίας. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις υπήρχαν ενδείξεις σύγκρουσης συμφερόντων στα Δ.Σ. των νοσοκομείων. Ειδικότερα, στις τρεις περιπτώσεις υπήρξε σχέση μεταξύ συγγενικών προσώπων του Δ.Σ. του νοσοκομείου και των συγγενικών προσώπων του Δ.Σ. της προμηθεύτριας εταιρείας, ενώ σε δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν κοινά στοιχεία διεύθυνσης και τηλεφώνου. Επιπλέον, σε μια σύμβαση παρατηρήθηκαν τρεις τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ των συγγενών του Δ.Σ. του νοσοκομείου και συγγενών του Δ.Σ. της εταιρείας.

Η σχετική έρευνα διακρίθηκε σε φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ οι ερευνητές θα βραβευθούν από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με το Βραβείο Αριστείας στην Ερευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή