Το δικαστικό θρίλερ των μαρμάρινων κεφαλών

Το δικαστικό θρίλερ των μαρμάρινων κεφαλών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 οι συλλήψεις 11 ατόμων παρουσιάστηκαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας ως εξάρθρωση μεγάλου δικτύου αρχαιοκαπήλων. Η εξέλιξη, όμως, στις δικαστικές αίθουσες δεν ήταν αντίστοιχη των ανακοινώσεων. Πρόσφατα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι στην πλειονότητά τους είναι αθώοι και απέρριψε για όλους την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Στο περιθώριο αυτής της δίκης όμως, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση μνημείων μια αρχαιοπώλις και πρώην συνεργάτις της αστυνομίας. Η Αννίτα Πατρικιάδου εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι τα δύο αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή της δεν είναι αυθεντικά. Το αίτημά της για εξέτασή τους από τον «Δημόκριτο» δεν έγινε δεκτό δικαστικά – σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλη υπόθεση στο παρελθόν. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών και έξι μηνών για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, για σύσταση συμμορίας και παραβίαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου.

Η έφεση που άσκησε η αρχαιοπώλις έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Θα ζητήσει ξανά, σε δεύτερο βαθμό πλέον, να εξεταστούν από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» οι δύο μαρμάρινες κεφαλές που κατασχέθηκαν στο κατάστημά της, προκειμένου να εξακριβωθεί η ηλικία τους. Η εισαγγελέας κατά την πρότασή της είχε ζητήσει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στην κατηγορουμένη, ειδικά λόγω της πολύχρονης συνεργασίας της με τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας. Για τη συμβολή της σε διάφορες υποθέσεις κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί. Στο παρελθόν, συνάδελφοί τους είχαν προτείνει την κ. Πατρικιάδου ως δικαιούχο αμοιβής έπειτα από ανάκτηση αρχαιοτήτων.

Κοινό αίτημα με την κ. Πατρικιάδου για εξέταση από τον «Δημόκριτο» άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή του είχε συγκατηγορούμενός της στην ίδια δίκη. Το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά παρά την αντίθετη γνωμοδότηση από αρχαιολογική επιτροπή. Το Τριμελές Εφετείο έκρινε ότι οι επίμαχοι σφραγιδόλιθοι δεν ήταν αρχαίοι και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT