ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)

Το πρόγραμμα του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντάς το «πρόγραμμα από τους Αθηναίους, με τους Αθηναίους, για τους Αθηναίους», στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου.

«Χτίσαμε μαζί ένα πρόγραμμα από τον δρόμο. Κάθε γραμμή του προγράμματός μας, γεννήθηκε στις γειτονιές της Αθήνας.  Από συζητήσεις με εκατοντάδες Αθηναίους. Από επαφές με δεκάδες στελέχη του Δήμου. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν και κάθε μία που βοήθησε στη σύνταξή του. Στη σύνταξη ενός προγράμματος από τους Αθηναίους, με τους Αθηναίους, για τους Αθηναίους», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε:

«Από την πρώτη μέρα, σαρώνουμε τις γειτονιές της Αθήνας. Κάθε γειτονιά. Εκεί κρίνεται ο πολιτικός. Στον δρόμο. Όχι στα τηλεπαράθυρα. Όχι στα ραδιόφωνα. Κάποιοι ξέχασαν την πραγματική δύναμη της δημοκρατίας. Τους τη θυμίζουμε. Μας άφησαν ο καθένας μας να παλεύει μόνος του. Το κενό έσπευσε να καλύψει μια εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν την ξεριζώσω από τις γειτονιές της Αθήνας Αν δεν πείσω κάθε έναν που τους ψήφισε από αγανάκτηση, ότι μπορεί να εμπιστευτεί και πάλι τη Δημοκρατία. Ότι κανένας Αθηναίος δεν θα νιώσει ξανά εγκατάλειψη. Και ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό του, ως οφείλουμε. Είναι προσωπικό μου στοίχημα». 

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)-1

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές του δεσμεύσεις:

«Δέσμευση πρώτη: Θα κάνω πάντα το πρώτο βήμα. Δε θα ζητήσω από Αθηναίο τίποτα που δεν θα επιβάλω πρώτα στον δήμο. Δε θα ζητήσω από Αθηναίο τίποτα που δεν θα απαιτήσω πρώτα από κάθε φορέα που βρίσκεται στην πόλη.  Και βέβαια θα κάνουμε τα πεζοδρόμια προσβάσιμα και ασφαλή. Αλλά πρώτα θα βγάλω τα εμπόδια που ο δήμος, το δημόσιο και οι ΔΕΚΟ έχουν αφήσει παντού».

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε και στο κάπνισμα: «Και βέβαια θα επιβάλουμε το νόμο για το κάπνισμα. Κάπνισμα τέλος. Αλλά πρώτα θα σταματήσουμε να καπνίζουμε μέσα στα γραφεία του Δήμου. Όχι μόνο από σεβασμό στην υγεία του διπλανού μας. Αλλά για να δώσουμε το παράδειγμα παντού. Και βέβαια θα ζητήσουμε από όλους σεβασμό του δημόσιου χώρου. Αλλά πρώτα θα το κάνουμε πράξη εμείς. Όχι στα λόγια. Από τώρα. Στην καμπάνια. Γι’ αυτό και το προεκλογικό μας περίπτερο στο Σύνταγμα θα είναι όσο μας ορίζει ο νόμος. Ούτε τετραγωνικό εκατοστό παραπάνω από αυτό που μας επιτρέπεται».

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)-2

Ως δεύτερη δέσμευση, ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε τις αλλαγές που δεν κοστίζουν: «Βασική μας προτεραιότητα, αλλαγές που δεν κοστίζουν. Για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και γρήγορες νίκες. Δεν κοστίζει τίποτα να οργανώσουμε οριζόντια τον Δήμο. Να επικοινωνούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους ώστε να απαντάνε συλλογικά και ολοκληρωμένα σε κάθε Δημότη. Αυτή η οριζόντια οργάνωση είναι ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης. Τον γνωρίζω, τον έχω εφαρμόσει. Δεν κοστίζει τίποτα.  Αλλά αλλάζει τα δεδομένα. Θα τον εφαρμόσω στον Δήμο. Όπως δεν κοστίζουν τίποτα για τον Δήμο οι Υιοθεσίες Δημοσίων Χώρων Ώστε κάθε τι που φτιάχνουμε να μένει καθαρό και περιποιημένο, με την βοήθεια κάθε Αθηναίου που θέλει να βοηθήσει. Για να αναβαθμίσουμε 100-150 μικρούς και μεγάλους χώρους στην Αθήνα μέσα σε 12 μήνες.»

Τρίτη δέσμευση για τον κ. Γερουλάνο αποτελούν οι επενδύσεις που δημιουργούν πλούτο. «Ο Γιώργος Καμίνης αφήνει πίσω του κάτι που ο ίδιος δεν είχε: επιλογές. Και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Αφήνει πλεονάσματα στα ταμεία. Μειωμένο χρέος. 90 εκατομμύρια ΕΣΠΑ. Και 55 εκατομμύρια δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Χρήματα που μπορούν να παράγουν πλούτο. Θα τα επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες, όπως γίνεται σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας του δήμου, να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Για να απαλλάξουμε τα ευπαθή νοικοκυριά από το κόστος που κουβαλάνε για ρεύμα. Και να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)-3

«Θα επενδύσουμε στην ανακύκλωση. Ώστε αυτή η πόλη να αξιοποιεί τα πάντα. Να μην πετάει τίποτα. Να δημιουργηθούν 4 ρεύματα ανακύκλωσης και να υπάρξει ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, όπως τα υπολείμματα από τροφές. Και τρίτον θα επενδύσουμε σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Για να γίνει κέντρο πολιτισμού. Για να φιλοξενεί εδώ κάθε φοιτητή από όλο τον κόσμο που θέλει να κάνει σεμινάρια φιλοσοφίας, ιστορίας, αρχαιολογίας και πολιτικών επιστημών στον τόπο που γεννήθηκαν. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ο χώρος όπου λειτούργησε η Ακαδημία του Πλάτωνα θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς. Ποτέ δεν είναι αργά. Θα το κάνουμε τώρα. Το πετύχαμε στον Μαραθώνιο, θα το πετύχουμε και στην Ακαδημία του Πλάτωνα».

Ως τέταρτη δέσμευση ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε ως τέταρτη δέσμευση το να δώσει αξία σε κάθε εργαζόμενο στον Δήμο. «Θα δώσω αξία σε κάθε εργαζόμενο στον Δήμο. Με τα εργαλεία που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του. Και την αναγνώριση που του πρέπει όταν την κάνει καλά. Θέλω τους εργαζόμενους του Δήμου περήφανους. Και όχι απαξιωμένους και υποταγμένους στην απειλή για ιδιωτικοποίηση. Έχω μάθει στη ζωή μου να αξιοποιώ το ταλέντο κάθε ανθρώπου, να βρίσκω αξία σε αυτό που άλλοι απαξιώνουν. Και πιστεύω βαθιά στο φιλότιμο και την εργατικότητα του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, του κάθε Αθηναίου και Αθηναίας. Αρκεί αυτός που ηγείται να δίνει το καλό παράδειγμα. Να αξιοποιεί τον κάθε εργαζόμενο – να είναι δίπλα του μέρα νύχτα. Να επιβραβεύει όταν χρειάζεται. Και να είναι αμείλικτος σε όποιον δεν σέβεται τους συναδέλφους του και τα χρήματα των δημοτών». 

Π. Γερουλάνος: Θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής (φωτογραφίες)-4

«Δεσμεύομαι λοιπόν να είμαι πάντα στον δρόμο. Όπως ξεκίνησα την πορεία μου ως υποψήφιος, στις 18 του Οκτώβρη, έτσι να συνεχίσω και ως Δήμαρχος. Γραφείο μου, οι γειτονιές της πόλης. Κάθε εβδομάδα, σε ένα Συμβούλιο Γειτονιάς. Δεσμεύομαι τέλος ότι δεν θα ακούσετε ποτέ από το στόμα μου «αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», θα είμαι δήμαρχος ακτιβιστής. Για να μην κρύβεται κανένας πίσω από θολές αρμοδιότητες. Κάθε πρόβλημα δημότη μου, κάθε πρόβλημα γειτονιάς, θα είναι δική μου ευθύνη Με ή χωρίς αρμοδιότητα.  Θα γίνω μπελάς σε όποιον δημόσιο φορέα δεν κάνει τη δουλειά του. Ή σε όποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν συνεργάζονται και την πληρώνουμε εμείς. Και θα στηθώ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι ο Πρωθυπουργός να ακούσει το αίτημα κατοίκων των Εξαρχείων και να συντονίσει όλους τους φορείς ώστε να κυνηγήσουμε το μαύρο χρήμα, να κυνηγήσουμε το οργανωμένο έγκλημα που λυμαίνεται την γειτονιά τους», είπε ακόμα κλείνοντας την τοποθέτησή του.