Ανενόχλητος συνεχίζει να δρα ο «Ρουβίκωνας»

Ανενόχλητος συνεχίζει να δρα ο «Ρουβίκωνας»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να διατείνεται ότι εφαρμόζει ειδικό σχέδιο για τη φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» να πραγματοποιήσουν καταδρομική επίθεση με μπογιές στον εξωτερικό μαντρότοιχο του σπιτιού του πρέσβη, Tζέφρεϊ Πάιατ στους Αμπελοκήπους. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη αναρχική ομάδα πραγματοποιεί επίθεση στο σημείο, καθώς τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου 2019 μέλη της είχαν επιτεθεί με μπογιές στην είσοδο της πρεσβείας στην οδό Δορυλαίου. Τα κενά στον σχεδιασμό ή στην εφαρμογή του «ειδικού σχεδίου» είχαν αποκαλυφθεί και την 25η Ιανουαρίου, όταν εν μέσω των έντονων αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών άγνωστοι είχαν γράψει στον μαντρότοιχο συνθήματα όπως «Μακεδονία, γη ελληνική».

Η χθεσινή, τρίτη στη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών επίθεση, έγινε στις 4 τα ξημερώματα από περίπου δέκα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα. Οπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο, oι δράστες προσέγγισαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο με μηχανάκια, κινούμενοι αντίθετα σε μονόδρομο που οδηγεί από και προς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Το συμβάν διήρκεσε 20-25 δευτερόλεπτα και σε αυτό το διάστημα οι κουκουλοφόροι πέταξαν μπουκάλια με μαύρη μπογιά στον τοίχο της πρεσβευτικής κατοικίας. Στη συνέχεια ενεργοποίησαν στο οδόστρωμα ένα καπνογόνο ημέρας, προκειμένου να περιορίσουν την ορατότητα στους αστυνομικούς που ενδεχομένως να επιχειρούσαν να τους καταδιώξουν και διέφυγαν. Στο κουβούκλιο, στην είσοδο της πρεσβευτικής κατοικίας, υπήρχε αστυνομικός σκοπός, ο οποίος και ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το κέντρο επιχειρήσεων για την επίθεση. Ακολούθησε κινητοποίηση και προσήχθησαν στο κτίριο της ΓΑΔΑ 8 άτομα, που όμως, όπως προέκυψε, δεν είχαν σχέση με το συμβάν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Περιπολίες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για τη φύλαξη της πρεσβείας καθώς και του σπιτιού του Αμερικανού εφαρμόζεται ενιαίο σχέδιο που προβλέπει συμμετοχή δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της ομάδας «Ζ» αλλά και μιας ομάδας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Οι αστυνομικοί της «Ζ» και της ΥΜΕΤ εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης σε σημεία εγγύτερα στην πρεσβεία και δεν είχαν οπτική επαφή με όσα συνέβησαν στην είσοδο της πρεσβευτικής κατοικίας. Αντίθετα, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. πραγματοποιούν περιπολίες στο οικοδομικό τετράγωνο και χθες, πιθανολογείται ότι τη στιγμή της επίθεσης κινούνταν επί της Βασ. Σοφίας ή στην πλατεία Μαβίλλη. Θεωρείται βέβαιο ότι τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατέγραφαν τις κινήσεις τους και έδρασαν τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία οι αστυνομικοί είχαν απομακρυνθεί από το σημείο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ έκανε λόγο για «παιδιάστικους βανδαλισμούς» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να τιμωρηθούν οι δράστες. Αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο στη Σχολή Ικάρων τόνισε ότι «αυτό το είδος χουλιγκανισμού κάνει κακό στην Αθήνα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της, ως έναν προορισμό για τουρισμό και για επενδύσεις». Την επίθεση καταδίκασαν το υπουργείο Εξωτερικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε ανάρτησή τους στο Athens Indymedia τα μέλη της αναρχικής ομάδας ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή