ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies-2316683

Εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου γίνονται στο νησί. Το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα και έργα συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, για τη μετατροπή της Δήλου σε ένα υποδειγματικό ανοικτό μουσείο, όπου τα μνημεία θα ορθώνονται αποκατεστημένα σε ένα αλώβητο από την αρχαιότητα τοπίο. 

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies0

Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης, αλλά και από τα πιο δυσνόητα καθώς του λείπει η τρίτη διάσταση. 

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies2

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναστήλωση του μνημείου του Μηνοδώρου ενώ, τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού του Απόλλωνα των Δηλίων και της εντυπωσιακής Παλαίστρας του Γρανίτη.

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies4

dilos

02s3dil2

Για το 2020 προβλέπεται η έναρξη εργασιών αναστήλωσης στην πιο πλούσια ιδιωτική οικία της Δήλου, την Οικία του Διονύσου, αλλά και στο αρχαίο θέατρο.

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies6

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες σε εφαρμογή της ιδέας της κατάργησης του στεγανού μεταξύ μουσείου και χώρου, ώστε οι δύο έννοιες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ανοικτό μουσείο.

Παράλληλα γίνονται έργα  συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, όπου σε ετήσια βάση συντηρούνται και στερεώνονται ετοιμόρροπα κτήρια και τοίχοι. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει σωστικές στερεωτικές επεμβάσεις σε εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοιχοποιιών. 

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies8

Επίσης, υλοποιήθηκαν σωστικές ενέργειες σε τοιχογραφίες και επιχρίσματα (οικίες Ε, Ερμή, Λίμνης, ΒΑ της νησίδας XIIb, οικία Β Βόρειας Συνοικίας) και σε πλήθος ψηφιδωτών δαπέδων (Αγορά Δηλίων, Αγορά Ιταλών, Φορμίωνα, Δελφίνων, Τριτωνίδας, κοντά στο ναό Ίσιδας και Θεάτρου, οικία της Λίμνης κ.α.).

anastilonontai-ta-archaia-tis-diloy-amp-8211-se-exelixi-oi-ergasies-sti-stoa-toy-filippoy-fotografies10

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ