ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελβετικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη

Ελβετικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη

Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη σε ταξιδιωτικό αφιέρωμα που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η ελβετική εφημερίδα «Blick» (στα ελληνικά «Ματιά»). Με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναστήθηκε μετά την οικονομική κρίση», η γερμανόφωνη ημερήσια εφημερίδα πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη, ξεναγώντας τους αναγνώστες της στα αξιοθέατα της πόλης -μέσω των οποίων αναδεικνύει την ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και γαστρονομική της ταυτότητα- ενώ μεταφέρει τον παλμό, τα χρώματα και αρώματα της αποκαλούμενης «νύμφης του Θερμαϊκού».

Με αφετηρία το μπρούτζινο άγαλμα του Αριστοτέλη, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης, η συντάκτρια του κειμένου, Κορνέλια Κρέμερ, ξεκινάει την περιήγησή της, διασχίζοντας την παλιά παραλία και περνώντας μπροστά από τα αμέτρητα καφέ της. Επισκέπτεται τον Λευκό Πύργο, «έμβλημα της πόλης», και τα Ανάκτορα του Γαλέριου, «το πιο όμορφο ερείπιο της πόλης», ανηφορίζει προς την Άνω Πόλη, όπου η βόλτα στα δρομάκια της λειτουργούν «χαλαρωτικά», ενώ εντυπωσιάζεται από τα Βυζαντινά Τείχη διαπιστώνοντας ότι «στη θέα τους νιώθεις πως ταξιδεύεις σε άλλη εποχή».

Το οδοιπορικό περιλαμβάνει στάσεις στον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, «την πιο όμορφη – ίσως – εκκλησία της πόλης», αλλά και τα παλιά Οθωμανικά Λουτρά (Γιαχουντί Χαμάμ και Μπέη Χαμάμ), όπου ο επισκέπτης «μπορεί να αντιληφθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην πόλη την κληρονομιά που της άφησαν οι Οθωμανοί».

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, με την συντάκτρια να συμπεραίνει ότι «οι λάτρεις της σύγχρονης Τέχνης αποζημιώνονται με το παραπάνω» επισκεπτόμενοι την πόλη. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στη δημοφιλή για τους τουρίστες περιοχή των Λαδάδικων που «σφύζουν από ζωή», αλλά και την «πολύβουη» γειτονιά της «Βαλαωρίτου», με τα δεκάδες νυχτερινά «φευγάτα» κέντρα διασκέδασης, ενώ για όσους θέλουν να πάρουν «γεύση» Ελλάδος συστήνεται μία επίσκεψη στην «Στοά Μοδιάνο».

Η συντάκτρια μυείται, εξάλλου, στην ελληνική και ντόπια γαστρονομία, κάνοντας λόγο για «πάρτι ουρανίσκου», ενώ «ανθολογεί» παραδοσιακά πιάτα και γλυκίσματα, όπως το στιφάδο, τα γεμιστά, ο μπακλαβάς και η μπουγάτσα. Παραθέτει δε προτάσεις για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση σε ωραίο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ