Novartis: Oλοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των μη πολιτικών προσώπων – κανένα στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών

Novartis: Oλοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των μη πολιτικών προσώπων – κανένα στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρείχαν εξηγήσεις για την υπόθεση της Novartis πέντε μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και ένας ιδιοκτήτης διαφημιστικής, που είχαν κληθεί ως ύποπτοι από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Από τα υπομνήματά τους δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο για χρηματισμό πολιτικού προσώπου, αλλά προέκυψαν στοιχεία, ειδικά από το υπόμνημα του ιδιοκτήτη διαφημιστικής, για καταβολή χρημάτων σε στέλεχος της Novartis, όχι πάντως στον Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ειδικότερα στο υπόμνημά του ο εν λόγω διαφημιστής την πτυχή της υπόθεσης του οποίου η Εισαγγελία Διαφθοράς ενσωμάτωσε στο φάκελο του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή, υποστηρίζει ότι σε μια πενταετία από διαφημιστικές δαπάνες επέστρεψε σε στέλεχος της Novartis περί τα 400 χιλιάδες ευρώ, εν αγνοία της εταιρείας και αρνήθηκε όμως ότι δόθηκαν χρήματα σε πολιτικό η ότι γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω διαφημιστής αρνήθηκε επίσης υπερτιμολογήσεις στις συναλλαγές του με τη Novartis, επίσης αρνήθηκε ότι υπάρχουν εικονικά τιμολόγια και πρόσθεσε ότι οι χρεώσεις ήταν αντίστοιχε με τις χρεώσεις άλλων εταιρειών.

Πάντως ενώ οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνεχίζονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει στασιμότητα ως προς την ανακοίνωση αρχειοθετήσεων για πολιτικούς οι οποίες έχουν γίνει από καιρό.

Πληροφορίες αναφέρουν από δικαστικές πηγές ότι ήδη έχει τεθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσημες ανακοινώσεις.

Από το υπόμνημα του διαφημιστή προκύπτει:

– Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis

– Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών

– Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές 

– Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis. Φέρεται μάλιστα να τα προσκόμισε. Κατέθεσε δε πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρία του. Οσον αφορά στον Κωνσταντίνο Φρουζή φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα: 

-Α) Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, «και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

-Β) Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει  πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014, «συνολική αξία  τιμολογίων 1.049.160»  και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Με υπόμνημά του, λοιπόν, κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή