ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο της Κομισιόν για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

Βίντεο της Κομισιόν για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

Επετειακό βίντεο για τα 40 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες δημοσιοποίησε σήμερα η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

Στις 28 Μαΐου 1979, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στιγμή που θα καθορίσει την πορεία της χώρας. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιζητήσει την προσχώρηση στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald, καθώς εκτιμούσε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ θα εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, η οποία ήταν ακόμη εξαιρετικά ευαίσθητη. 

«Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσόρτσιλ και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλεϊ. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης, Έλληνες δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Ζάππειο την ιστορική αυτή στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία. 

Στο βίντεο της Κομισιόν φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της προηγούμενης περιόδου, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά. 

Ενώ το αφιέρωμα φτάνει στο σήμερα παραθέτοντας αποσπάσματα των δηλώσεων του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Η ενότητα της Ευρώπης είναι αναγκαία και η αλληλεγύη είναι μια από τις αρχές εκείνες τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο», λέει στο βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον διαδέχεται ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας: «Σαράντα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουμε χρέος να θυμόμαστε την τεράστια σημασία αυτής της ένταξης για τον τόιπο μας, για τη δημοκρατία μας, για την οικονομία μας, την κοινωνία μας, αλλά και για τα εθνικά μας θέματα. Επίσης οφείλουμε να θυμόμαστε την ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος τότε αποφάσισε ως πραγαμτικός ηγέτης, αγνοώντας το πολιτκό κόστος με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου, του λαού μας και του έθνους μας». 

Τέλος, το επετειακό βίντεο κλείνει με την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από το βήμα της ελληνικής Βουλής και τη φράση που είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα». 

Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα που είχε κάνει αίτηση ένταξης. Η ΕΟΚ αριθμούσε τότε 9 κράτη – μέλη και προσπαθούσε ακόμη να απορροφήσει τους κραδασμούς από την τελευταία ένταξη των τριών – Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία – το 1973.