Αύξηση κατά 32,5% στις προσφυγικές ροές

Αύξηση κατά 32,5% στις προσφυγικές ροές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές την προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 32,5%. Συγκεκριμένα, το διάστημα 20-26 Μαΐου έφθασαν 889 άτομα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Μόλις χθες το πρωί, ένα πλοίο του Frontex διέσωσε 60 άτομα, τα οποία είχαν αφεθεί στη Σύμη και τα μετέφερε στο ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspot) στο Βαθύ της Σάμου, καθώς στη Σύμη δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής και κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές πάντα παρουσιάζουν αύξηση λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα. Το γεγονός εξηγείται, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το ότι τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων εκτιμούν ότι χαλαρώνουν οι συνθήκες φύλαξης.

Την ίδια στιγμή, την εβδομάδα 20-26 Μαΐου οι μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα ήταν αυξημένες κατά 82,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια στην περίοδο των εκλογών να μην αυξηθεί ο πληθυσμός στα νησιά και άρα να αποφευχθούν εντάσεις και επεισόδια. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 671 άτομα στις διάφορες δομές που έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα ΚΥΤ 15.677 άτομα. Παρ’ όλα αυτά, το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, ακριβώς λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι κάτοικοι της Σάμου ξύπνησαν με πυροβολισμούς. Αστυνομικοί έριξαν στον αέρα προειδοποιητικές βολές, καθώς περίπου 100 μετανάστες από το hotspot του νησιού προσπάθησαν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης και να διαδηλώσουν για τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου που καταθέτουν.

Στη Λέσβο βρίσκονται 6.622 άτομα, στη Σάμο 3.746, στη Χίο 2.042, ενώ ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και στη Λέρο, όπου βρίσκονται 1.245 άτομα, αλλά και στην Κω, όπου παραμένουν 1.929 άτομα. Η αύξηση του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην Κω έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, κυρίως λόγω της τουριστικής περιόδου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα βρίσκεται στο όριό του, καθώς σε όλη τη χώρα παραμένουν πλέον πάνω από 75.000 άτομα. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη παρά τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η ξενοφοβία είναι πλέον κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη, καθώς κερδίζουν πολιτικοί που κλείνουν την πόρτα στη μετανάστευση με κάθε κόστος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες πριμοδότησαν υποψηφίους που ζητούν να φύγουν άμεσα οι ξένοι και να κλείσουν τα ΚΥΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή