«Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς»

«Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τους εκλεγέντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να προχωρήσουν σε δράσεις για παιδικές χαρές ελεύθερες καπνού και παραλίες χωρίς αποτσίγαρα απευθύνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνδυασμό με την 31η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή, αφού συγχαίρει τους εκλεγέντες, τους υπενθυμίζει ότι είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους να συμβάλουν στην προαγωγή υγείας των πολιτών και τους καλεί να στηρίξουν ενεργά την εκστρατεία της για δημόσιους χώρους ελεύθερους από καπνό.

Ειδικότερα, για τις παιδικές χαρές, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητεί από τους νέους τοπικούς άρχοντες να τοποθετήσουν ειδικές ταμπέλες με το μήνυμα «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς». Για τις παραλίες, συστήνει να αναρτήσουν, όπου μπορούν και όπου επιτρέπεται, πινακίδες που να προτρέπουν τους πολίτες να μην μετατρέπουν τις ακτές σε… τασάκια. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι εκλεγμένοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της εταιρείας για να ενημερωθούν και για τις μακέτες των πινακίδων, αλλά και γενικά για τον τρόπο υλοποίησης των εκστρατειών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα αποτσίγαρα διεθνώς αποτελούν τεράστια ποσότητα σκουπιδιών που καλούνται να συλλέξουν οι δημοτικές αρχές, γεγονός που οδήγησε πολλούς δήμους σε άλλες χώρες να ζητούν αποζημιώσεις από τις καπνοβιομηχανίες για τα έξοδα περισυλλογής τους. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς των ακτών παγκοσμίως είναι αποτσίγαρα.

Τα αποτσίγαρα δεν είναι μόνο σκουπίδια αλλά τοξικά απόβλητα. Αποτελούν τεράστια πηγή μόλυνσης γενικά του περιβάλλοντος και ειδικά των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού από το φίλτρο, αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Με αφορμή την 31η Μαΐου, η Εταιρεία καλεί πολιτεία και πολίτες να στρατευθούν στις προσπάθειες για περιφρούρηση της υγείας των νέων και των μη καπνιστών. Αν και η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της καπνιστικής συνήθειας στον γενικό πληθυσμό –τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει συστηματικά όταν πριν από περίπου μία 15ετία τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα Ελληνες δήλωναν φανατικοί καπνιστές–, ο νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εφαρμόζεται. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αναγκάζεται όταν βγαίνει έξω, για να γευματίσει ή να πιει ποτό, να αναπνέει τον καπνό των άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή