«Διαστημική» διάκριση για την ομάδα της Νομικής Σχολής

«Διαστημική» διάκριση για την ομάδα της Νομικής Σχολής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νομική Σχολή Αθηνών συνεχίζει να γράφει μια μοναδική ιστορία στα χρονικά του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition». Η ομάδα της σχολής, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διαγωνισμού, έφτασε στα ημιτελικά του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να καταταγεί μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το International Institute of Space Law και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law. Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα στρατιωτικών χρήσεων του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την ανάληψη υποχρεώσεων των κρατών στον διαστημικό χώρο (όπως, για παράδειγμα, το εύρος των δικαιωμάτων των κρατών επί των ουρανίων σωμάτων ή την υποχρέωση διάσωσης αστροναυτών ευρισκόμενων σε κίνδυνο). Η Νομική Αθηνών έφθασε στα ημιτελικά, αντιμετωπίζοντας στα προκριματικά τις νομικές σχολές του Paris 11, της Βιέννης, του Αμβούργου και του Ρέικιαβικ. Την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Νικολία Γιαννακού, Νίκος Βεάζογλου και Γεωργία Πλακούτση.

Η Νομική Αθηνών μετράει πλέον οκτώ συμμετοχές στον διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 με εξαίρεση το 2018. Πέρυσι ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, επίκουρος καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης, και κατά συνέπεια για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της σχολής. Η σχολή καταλαμβάνει πλέον, με διαφορά, την πρώτη διαχρονικά θέση στην Ευρώπη, αφού επί οκτώ συμμετοχών έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης τέσσερις φορές (τρεις συνεχόμενες, τα έτη 2015, 2016, 2017). Επίσης, έχει ανακηρυχθεί μία φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια και δύο φορές κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή