Νέα άρνηση από Βερολίνο για τις αποζημιώσεις

Νέα άρνηση από Βερολίνο για τις αποζημιώσεις

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «ζήτημα λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως» αντιμετωπίζει το Βερολίνο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρακτικά, η Γερμανία απορρίπτει την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις, που ζήτησε η Αθήνα με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε από τον Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο. «Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά τη συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», ανέφερε, χθες, χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Πρακτικά, μετά τη σχετική εξέλιξη, δηλαδή την απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης, για την Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος των διεθνών δικαστηρίων. Η μια προφανής λύση είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει για τελευταία φορά υπόθεση έμμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και το 2012, όταν έκρινε προσφυγή για ετεροδικία από το γερμανικό δημόσιο εναντίον του ιταλικού. Τότε είχε δικαιωθεί η γερμανική πλευρά, ενώ στη δίκη είχε συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας έγινε δεκτή με δημοσιεύματα διαφόρων αποχρώσεων. Η ηλεκτρονική έκδοση της Bild πληροφόρησε τους αναγνώστες της ότι «οι Eλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!», ενώ η Die Zeit επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται». Ολα τα ΜΜΕ επισήμαναν τη σταθερά αρνητική θέση του Βερολίνου επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή