ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο παιδιά μεταξύ των επτά νεκρών μεταναστών σε ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου

Δύο παιδιά μεταξύ των επτά νεκρών μεταναστών σε ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου

Ενα ακόμα νεκρό κοριτσάκι προστέθηκε στην τραγική λίστα νεκρών του σημερινού πρωινού ναυαγίου, 2,5 μίλια ανοικτά των Παμφύλων, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Συνολικά από τη θαλάσσια περιοχή όπου διαδραματίσθηκε η σημερινή τραγωδία, έχουν ανασυρθεί επτά νεκροί, δυο παιδιά, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας. Στο σύνολο τους, όπως και οι 57 διασωθέντες, είναι αφρικανικής καταγωγής.

Το ναυάγιο έγινε περίπου στις 7 το πρωί σήμερα. Η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν είχε ξεκινήσει από τις απέναντι ακτές, και συγκεκριμένα την περιοχή του Κιουτσούκ Κουγιού στο Αϊβαλί, περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Λίγο όμως πριν την άφιξή της στη Λέσβο πιθανά λόγω μετατόπισης φορτίου εξαιτίας της υπερφόρτωσης της, ανατράπηκε. Στην περιοχή την ώρα του ναυαγίου επικρατούσαν συνθήκες καλοκαιρίας.

Επιτόπου έσπευσε το σύνολο της δύναμης των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στη Λέσβο, καθώς και αεροσκάφος τύπου super puma που συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή για εντοπισμό και άλλων τυχόν ναυαγών.

«Αυτή η τραγωδία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν  επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίο», δήλωσε ο Φιλίπ Λεκλέρ, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα.

«Απαιτούνται προσπάθειες για τη διασφάλιση ασφαλών και νόμιμων τρόπων προσέγγισης της Ευρώπης, ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα χέρια αδίστακτων λαθρεμπόρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 10.700 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα φέτος μέσω θαλάσσης  και 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ