ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμετέχει τελικά η χώρα μας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Συμμετέχει τελικά η χώρα μας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Το θέμα της μη συμμετοχής της Ελλάδας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά πριν από περίπου είκοσι ημέρες, όταν είχε πάρει διαστάσεις στον εγχώριο Τύπο.

Τότε, με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε διαμηνύσει ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρ. Επιτροπή.

Σήμερα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά με δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ CL-415.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415, η χώρα μας από σήμερα συμμετέχει ενεργά στην μεταβατική περίοδο του προγράμματος RescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της Ευρ. Επιτροπής. Η Ελλάδα υπήρξε από τα πρώτα κράτη-μέλη που υποστήριξε ενεργά την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, αξιολογώντας το εν λόγω πρόγραμμα ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε ένα κοινό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο RescEU αξιοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά οφέλη, καθώς για τα αεροσκάφη που εντάσσονται στο δυναμικό του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 75% του κόστους της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα κράτη–μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο RescEU. Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του RescEU, με την οποία προβλέπεται αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή».